#KVINNOREGISTRET

Polisen misstänks jaga Ekots källor

2:13 min

Justitiekanslern har inlett en förundersökning mot polisen. Efter Ekots avslöjande om att misshandlade kvinnor registrerats finns nu misstankar att någon polisanställd sökt efter Sveriges Radios anonyma uppgiftslämnare. Om sådan efterforskning skett är det ett brott mot grundlagen med fängelse i straffskalan.

Hela granskningen av #kvinnoregistret hittar du här

Södertörnspolisens hemliga register, som Ekot avslöjade strax före jul, innehåller uppgifter om tusentals kvinnor som anmält att de misshandlats eller hotats av en närstående.

Registret, som nu utreds av både åklagare och Datainspektionen, har förts i tio års tid och innehåller mängder med kränkande, svepande och - enligt bedömare - olagliga kommentarer om kvinnorna.

"Mytoman", "knepig", "muslim", "förståndshandikappad" och "krånglig" är bara några av de epitet som kvinnorna fått i registret.

Trots att flera polischefer förnekade att kvinnoregistret existerade, kunde Ekot med hjälp av flera anonyma källor avslöja innehållet i den hemliga databasen.

I den svenska grundlagen finns inskrivet att anställda inom exempelvis myndigheter - som polisen - har rätt att anonymt lämna känslig information till media utan att riskera att arbetsgivaren försöker hitta vem som läckt.

Men nu misstänker Justitekanslern alltså att någon inom polismyndigheten försöker hitta Ekots källor. I går inledde därför JK en förundersökning mot polisen. JK Anna Skarhed vill i nuläget inte kommentera utredningen.

Journalisten Nils Funcke är tryckfrihetsexpert och var tidigare sekreterare i Yttrandefrihetskommittén.

– För att människor ska våga berätta så måste de kunna göra detta under anonymitet. För att skydda anonymiteten finns efterforskningsförbudet. Det är extra allvarligt, vill jag påstå, när det sker inom polisen, säger Nils Funcke.

Christian Agdur var fram till årsskiftet polismästare vid Södertörnspolisen, där kvinnoregistret funnits sedan 2004. Så här säger han på frågan om de anställda vid polisen känner till det så kallade efterforskningförbudet i grundlagen.

– Om de känner till lagarna? Det förväntas man göra. Jag har inte hållit skolförhör med alla, men det förväntas man göra. Södertörn har dessutom en egen gammal historia på det temat. Där den dåvarnade polismästaren var misstänkt för just det... Jag kan bara svara för mig själv, jag har gott samvete, säger Christian Agdur.