Rättegång mot nätknarkkungen bakom Silk road inleds

1:42 min

I New York inleds idag rättegången mot Ross Ulbricht, som anklagas för att ha startat och drivit en av världens största nätbutiker för narkotika – Silk road. Sajten stängdes ner av FBI 2013 och fanns på det så kallade mörka internet där få har insyn. Men det kan vara på väg att förändras.

– På 90-talet när internet var nytt i USA och Sverige, så såg man ju hur lätt det var att vara anonym och hur mycket olagliga saker det fanns på nätet då. Nu har polisen lärt sig att fånga kriminella när de inte försöker vara anonyma. Det dom kommer lära sig nu är hur man gör med Tor, säger Patrik Wallström, på Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Illegala marknadsplatser som Silk road, på det så kallade mörka internet, gömmer sig med hjälp av nätverket Tor. En anonymiseringstjänst som gör det omöjligt att se vem som kommunicerar med vem på nätet.

På Silk road – alltså "sidenvägen" – erbjöds allt från heroin och LSD till hackingtjänster och förfalskade dokument. Med kunder över hela världen, omsatte sajten motsvarande nära tio miljarder kronor under dom knappt tre åren som den var aktiv, enligt New York Times.

Vid rodret satt, menar federala polisen FBI, den 30-årige San Franciscobon Ross Ulbricht vars rättegång inleds idag. Polisen kom honom på spåren bland annat genom att infiltrera Silk road. Och till slut gjorde Ulbricht, som gick under pseudonymen Dread Pirate Roberts, något misstag.

– Det är oftast där som svagheten ligger, att när du administrerar siten eller kommunicerar på nätet med användare, att du glömmer bort att vara anonym en enda gång. Och då har du avslöjat din fysiska identitet. Och det är oftast det som de går på, att du gör bort dig en gång, säger Patrik Wallström.

Trots det fortsätter sajter liknande Silk road existera i tusental inom Tor-nätverket. Och de är här för att stanna tror Patrik Wallström, men ägarna kommer också fortsätta åka fast.

– Det är väldigt svårt att vara anonym när man driver en sån här sajt, det kräver väldig hög personlig säkerhet av den som gör det, och det har vi sett gång på gång att det faktiskt misslyckas.