Det kan ha varit en ubåt utanför Lidingö

1:02 min

I höstas letade Sveriges militärer efter en utländsk ubåt. De tror att den gömde sig någonstans i havet utanför Stockholm. Nyligen fick tidningen Dagens Nyheter veta att det kan ha funnits en till ubåt utanför Stockholm i höstas. Idag visar tidningen också ett foto på det som kan vara en ubåt. Vi på Sveriges Radio har idag pratat med sven Olov Kviman som tog fotot.

Klicka om du vill läsa mer!

– Det kan ju vara så att den här ubåten gick hela vägen i övervattensläge för att komma fram fortare, säger Sven Olov Kviman.

Han tror också att de på ubåten kanske ville visa sig bara för att reta svenskarna.

Sven Olov Kviman bor på en annan ö, nära Lidingö. När han tittade ut från sitt fönster fick han se något som såg ut som en ubåt. På ubåten fanns inga av de symboler som brukar finnas på svenska ubåtar. Sven Olov Kviman tog ett foto på det han såg.

Experterna är tveksamma
Militärernas experter har undersökt fotot. De säger att det är svårt att se vad som är på bilden. Experterna tycker också att det är konstigt att inga andra såg någon ubåt. Samtidigt säger experterna att det är möjligt att det kanske är en ubåt.

Däremot är Sven Olov Kviman helt säker. Han säger att det måste ha varit en utländsk ubåt. Och han menar att han vet mycket om ubåtar eftersom han själv har jobbat som militär tidigare:
– Jag har varit med i 20 års tid och jagat ubåtar och sett ubåtar, säger Sven Olov Kviman.