Försäkringskassan får tillbaka fuskpengar

1:43 min

På fyra år har antalet polisanmälningar om bidragsbrott med assistanspengar fördubblats från 53 stycken, 2011 till 105 anmälningar, 2014. Också summan pengar som Försäkringskassan får tillbaka på grund av fusk har ökat.

Försäkringskassan har fått tillbaka 180 - 190 miljoner kronor som annars skulle ha betalats ut i felaktig assistansersättning på grund av fusk. Det är en ökning med över 100 miljoner kronor på fyra års tid, visar nya siffror som Ekot tagit del av.

– Ja, vi arbetar mer intensivt än någonsin att motverka fusket. Jag tycker att samarbetet med myndigheter, med polis och åklagare och även internt på kassan fungerar alldeles utmärkt, säger Thomas Falk, enhetschef på nationella kontrollenheten på Försäkringskassan.

År 2011 drog Försäkringskassan in förmåner om 74 miljoner kronor på grund av bedrägerier och bidragsbrott. Den summan rörde återkrav av utbetalad assistansersättning, skadestånd och att Försäkringskassan sparat in de pengar som annars skulle ha betalats ut i assistansersättning.

I fjol var motsvarande siffra 170 miljoner kronor. Och enligt prognosen för 2014 kommer Försäkringskassan att få in mellan 10 miljoner och 20 miljoner kronor mer, alltså uppemot 190 miljoner kronor.

En anledning till att återbetalningen ökar är att samarbetet med andra myndigheter fungerar bra enligt Thomas Falk på Försäkringskassan.

– Vi arbetar så hårt vi kan, på två fronter: Dels motverka brott och dels ta hand om det som har skett och anmäla det till polis och åklagare.

Polisanmälningarna om bidragsbrott som gäller just assistansersättningen har dubblerats på fyra år, 2011 gjordes 53 polisanmälningar och 2014 hade de ökat till 105 polisanmälningar.

Johanna Skinnari, enhetsråd på Brottsförebyggande rådet, BRÅ och som forskat om dessa brott, tycker att Försäkringskassan borde bli bättre på att upptäcka fusk redan när assistansbolaget ansöker om pengar.

– Den stora utmaningen för Försäkringskassan är nog att hitta de här bedrägerierna, att inom ansökningsperioden kunna se; det här är något som inte stämmer, innan de här miljonbeloppen betalas ut, säger hon.

Försäkringskassan har lämnat ett förslag till regeringen om att kunna kräva ett läkarutlåtande i samband med ansökan för assistansersättning, ett lagkrav som inte finns idag. Johanna Skinnari på BRÅ tycker också att man skulle införa avtal mellan brukare och assistansanordnare.

- Om man nu inför skriftliga avtal mellan brukare och assistanssamordnare, då kan Försäkringskassan själv upptäcka att avtalen inte håller måttet, assistanssamordnaren inte håller måttet, och att assistansanordnaren inte verkar seriös. Och då ta initiativ till oannonserade besök eller att man tipsar IVO om att de kan göra det, säger Skinnari.

Karin Wettre
karin.wettre@sverigesradio.se

Karin Wirenhed
karin.wirenhed@sverigesradio.se