Våld och attacker mot franska muslimer

1:53 min

I Frankrike har en rad attacker mot moskéer inträffat efter terrorattentaten förra veckan. CCIF- en organisation mot islamofobi i Paris som ser med stor oro på utvecklingen.

Ledaren Elsa Ray säger så här om förra veckans terrorattentat med 17 dödade där islamistiska extremister stod bakom.

– Jag tycker som alla i Frankrike att terrorattentaten var vidriga, fruktansvärda, förhatliga, extremt våldsamma och vi är alla omskakade, säger Elsa Ray.

Efter dåden har väldigt många attacker mot muslimer ägt rum, ett 20-tal mot moskéer, enligt organisationen CCIF. Det är skadegörelser, en beskjutning och försök att tända eld på en moské, säger hon.

– Muslimer har också upplevt våld och verbala attacker, säger hon.

Här hos organisationen tänker man också hela tiden på säkerhet. Adressen är hemlig, fönstren har galler och nu sätter de upp brandvarnare.

Det är Elsa Rays första dag efter semestern och hon är nedringd av reportrar och andra. Redan hade vi mycket hat, intolerans och stora spänningar, poängterar hon. Nu måste regeringen ta sitt ansvar för att skydda alla utsatta grupper i samhället, säger hon.

– Radikaliseringen av muslimer måste också förebyggas, anser Elsa Ray.

Efter terrordådet med fyra dödade i den judiska affären i Paris i fredags har skyddet självklart också stärkts mycket mot synagogor.

Elsa Ray hoppas trots den farliga situationen på ett nytt kapitel för Frankrike med mer dialog mellan olika religiösa samfund och mer samarbete mot våld.