Ung Pirat avlyssnade politiker under Folk och Försvar

Piratpartiets ungdomsförbund öppnade ett trådlöst nätverk under försvarskonferensen i Sälen och flera högt uppsatta tjänstemän anslöt till det.

Ung Pirat lyckades avlyssna ett hundratal personer, både riksdagspolitiker, journalister och tjänstemän, som var på plats på Folk och Försvar.

De anslöt alla till Ung Pirats öppna nätverk, som de kallade "Öppen Gäst. Enligt ungdomsförbundet har personer som använt nätverket loggat in på mejl kopplade till myndigheter, det har bland annat gjorts anslutningar till mejlservern hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Ville uppmärksamma övervakning

Ung Pirats förbundsordförande, Gustav Nipe, säger att syftet med det öppna nätverket var att uppmärksamma övervakningen som organisationer som svenska FRA och amerikanska NSA använder sig av. Han skriver i ett pressmeddelande:

– För att uppmärksamma det säkerhetspolitiska etablissemanget på hur viktigt det är med informationssäkerhet har vi utfört en signalspaningsaktion. Det glädjande med denna spaning är att vi ej kunde hitta någon förberedelse till terroristverksamhet. Däremot märker vi att människor behöver bli bättre på att använda internet säkrare.