Lotteriinspektionen misstänker olagligt bingospel i Sörmland

1:29 min

Det spelas olaglig bingo i Sörmland, anser Lotteriinspektionen, som har gjort en polisanmälan. 

Polisen på flera orter i landet har fått in olika anmälningar om misstänkt brott mot lotterilagen; i Södermanland, Dalarna, Gävleborg, Kronoberg och Visby. Lotteriinspektionen har polisanmält samtliga bingohallar där de upptäckt så kallat sammankopplat bingospel.

– Ingen av de här hallarna har haft tillstånd för sammankopplat bingospel vad vi kunnat utröna, säger Marcus Aronsson på Lotteriinspektionen.

Det hjälper då inte att länsstyrelserna på respektive ort beviljat tillstånd för bingospel, om spelet inte håller sig inom länet, så att säga. För de som sitter i bingohallen i Visby, Nyköping, Mora, Växjö eller Hofors spelar med samma utropade nummer. Och det förändrar spelet, säger Marcus Aronsson på Lotteriinspektionen.

Om man skall spela över flera län på det viset är tillståndsgivningen inte längre en fråga för länsstyrelsen på orten, utan för Lotteriinspektionen, säger samordnaren när det gäller olagligt spel, Marcus Aronsson.

Som P4 Gotland berättat tidigare har också den ansvarige på Visby variantbingo polisanmälts för de elektroniska spelautomaterna i bingohallen i Visby. "Illegala" säger Lotteriinspektionen. "Lottmaskiner" säger den ansvarige som är beredd att ta rättslig strid för att utmana spelmonopolet om rätten att ha spelmaskiner.

Det otillåtna "sammankopplade bingospelet" upptäcktes nu i den veva då Lotteriinspektionen särskilt fått ögonen på elektroniska spelautomater som, utan tillstånd, står uppställda för spel i flera bingohallar.