Antisemitismen ökar i Storbritannien

1:11 min

I Storbritannien visar en undersökning att antisemitismen har ökat kraftigt i landet. Fler än varannan brittisk jude tror att de inte har någon framtid i landet.

Nästan varannan britt, 45 procent, delar antisemitiska åsikter. Det visar en undersökning som genomförts av det respekterade opinionsinstitutet YouGov. Undersökningen offentliggörs i dag. Den har beställts av organisationen Kampanjen mot antisemitism.

Nästan 3 500 britter har fått svara på om de håller med om någon av fyra antisemitiska påståenden, som till exempel att judar jagar pengar mer än andra brittiska medborgare, eller att judar pratar om förintelsen för mycket för att få sympati.

Nästan hälften av britterna säger alltså att de delar minst en av åsikterna. I en annan del av undersökningen har drygt 2 200 brittiska judar fått frågan om de upplever att antisemitismen har växt i Storbritannien under de senaste två åren. Fler än hälften har svarat ja.

Var fjärde brittisk jude säger att de funderat på att lämna landet under de senaste två åren. Fler än hälften säger att de tvivlar på att judar har en långsiktig framtid i landet.

Tidningen Independent skriver i dag, att antalet attacker mot judar och judiska företag och synagogor har stigit till rekordnivåer under förra året.