Ekot erfar: Wallström inte välkommen till Israel

2:26 min

I dag skulle Sveriges utrikesminister Margot Wallström ha varit i Israel och bland annat deltagit i ett seminarium till Raoul Wallenbergs minne. Resan ställdes in av kalenderskäl, enligt svenska UD. Men enligt vad Ekot erfar handlar det snarare om att Margot Wallström inte var välkommen i Israel. Hon ska ha vägrats officiella möten om hon valt att komma - vilket hade varit mycket genant för Sverige.

– Den svenska utrikesministern hade inte fått några officiella möten i Israel om hon rest hit. Det Sverige gjorde var en ytterst ovänlig handling, säger Emmanuel Nochshon på israeliska UD.

Han bekräftar att Margot Wallström inte hade fått möta vare sig Israels utrikesminister eller premiärminister om hon rest till Israel i dagarna som planerat. Det är ingen hemlighet att Israel ser Sveriges erkännande av staten Palestina som en ytterst ovänlig handling, säger Emmanuel Nachshon.

Hans chef, Avigdor Lieberman, har pekat ut Västeuropa som Israels stora utmaning - inte Iran eller Palestinierna. I ett tal till Israels toppdiplomater för knappt två veckor sedan sa Lieberman till exempel att Sveriges och Irlands sätt att uppföra sig påminner om Europas eftergifter mot Nazityskland i Munchen 1938, när Europa övergav Tjeckoslovakien. På samma sätt överges i dag Israel, det enda land i Mellanöstern som upprätthåller västerländska värderingar, enligt Lieberman.

Utrikesminister Margot Wallström övervägde att ändå genomföra Israelresan trots uteblivna officiella möten. Men enligt vad Ekot erfar skulle Israel i så fall ha betraktat Wallströms Israelbesök som ett privat besök. Detta hade exempelvis inneburit att hon inte fått nödvändiga säkerhetsarrangemang för att kunna delta i Raoul Wallenbergseminariet i Tel Aviv.

En anonym israelisk diplomat sa för en vecka sedan till tidningen Jerusalem Post att de problem som finns mellan Sverige och Israel kan lösas på två sätt: antingen att Sverige ber om ursäkt för sitt erkännande av Palestina eller att Sverige får en ny regering.

Sverige har inga planer på att be om ursäkt och det dröjer sannolikt minst 3,5 år innan Sverige får en ny regering. På svenska UD säger man att Margot Wallström planerar att resa till Israel senare i vår när den israeliska valrörelsen är över. Men Emmanuel Nachshon på Israsels utrikesministerium tror inte att det är sannolikt.

– Vänta inte med att resa till Israel tills den svenska utrikesministern kommer hit, för det kan ta lång tid, säger Emmanuel Nochshon på israeliska UD.

Ekot har sökt utrikesminister Margot Wallström, som just nu befinner sig i Moçambique, för en kommentar.