Sluttampen för försök med sälsäkert burfiske

4:08 min

I veckan avslutas försöket med burfiske som pågått längs sydkusten de senaste åren. Det handlar om att ta fram ett mer sälsäkert fiskeredskap för det småskaliga fisket.

– Vi försöker hitta ett sätt att ersätta egentligen garn- och krokfisket som är nu i stora problem på grund av den ökande gråsälstammen i Östersjön, säger Vesa Tschernij, verksamhetsledare för Sydkustens fiskeområde som leder projektet med burfiske i Simrishamn.

Från hamnen i Simrishamn styr yrkesfiskaren Olle Viberg ut med sin fiskebåt Vingarö. Sedan sommaren 2013 har han tillsammans med forskare från SLU provfiskat torsk med sälsäkra burar, ett provfiske som alltså avslutas nu i veckan.

Här har du styrt ut några gånger förr?

– Ja, jag har varit skeppare i 40 år så det har varit några gånger fram och tillbaka, säger Olle Viberg.

– Vi ska ta upp dem i dag och sätta dem, och sedan ska vi ta upp dem i morgon sedan ska vi rigga om och börja tråla igen.

Nu har vi kommit ut här och är ganska nära Stenshuvud, men hur vet du var burarna ligger?

– För det första vet jag ungefär, men jag har ju mitt sjökort här, jag sätter in punkterna här, och det är burarna. Nu har vi fyra minuter till att köra, sedan ska vi börja ta upp burarna, så ska vi se. Jag tror inte att det är några mängder med fisk men det är ju inte fisket vi är ute efter denna gången, utan det är testet med det nya betet vi fått, som inte ser ut att vara så bra, men så får vi se.

I dag är det två olika slags burar som testas, en större med flera ingångar för fisken och en mindre med bara en ingång och två olika slags beten – dels sill, dels en lite smetig röra som ligger i en burk på däck.

Nu har ni fått upp några stycken, kan man säga något om sillbetet och det andra nya?

– Det ser inte bra ut mot det nya, och det hade det nog inte gjort ändå, för det kostar 3000 kronor för fem kilo, så det är dyra grejor. Men som sagt, vi skulle ju testa det, men det blir nog sill i fortsättningen också.

En stång med en flagga som guppar i vattnet visar var buren ligger, och med hjälp av en vinsch hissas buren upp. Där inne sprattlar det – flera torskar har känt lukten av betet och simmat in. En fördel med burarna jämfört med nät är att fisken överlever längre i buren, säger Olle Viberg. Nytt bete läggs i och burarna kastas i igen, för att tas upp en sista gång i dag.

Har ni agnat om dem på samma sätt?

– Ja ja, det ska ju vara likadant för att jämföra. Dessa åtta burarna vi tog här nu, där var mer torsk i dem i dag än det var i allihopa igår, det är lite olika olika gånger. Det är så med fisket, det har aldrig varit riktigt jämnt.

– Det är ju ett miljövänligt fiske för det går lite diesel, men vi har inte fått någon ekonomi i det ännu.

35 kilo torsk blev resultatet i burarna denna gång, trots att själva fiskestället enligt Olle Viberg inte var särskilt bra.

Fiske med bur är inte vanligt i Östersjön, och det tar tid innan man vet om man kan hitta en bra och lönsam metod. Drygt tre miljoner kronor har satsats på försöket. Pengarna kommer från EU och från Havs- och vattenmyndigheten.

Om några veckor ska försöket utvärderas under en konferens, men både yrkesfiskaren Olle Viberg och Vesa Tschernij från Sydkustens fiskeområde hoppas på en fortsättning på burfiskeprojektet framöver, eftersom det fortfarande finns många frågor kvar att lösa.

– Burarna kan säkert börja fånga fisk men frågan är: fångar de tillräckligt mycket? Det i sin tur beror förstås på pris – får man bra betalt så räcker det ju. Den andra stora frågan är om det går att använda ombord på existerande båtar, för att om övergång till burfiske kräver att man ska köpa en ny båt, så kan det vara svårt i dagsläget för ekonomin är väldigt ansträngd i dagens mindre fiskeföretag, säger Vesa Tschernij.