Jämställd snöröjning införs i Stockholm

1:14 min

Även Stockholm inför så kallad jämställd snöröjning där man i första hand röjer snö på cykel- och gångbanor och därefter på bilvägarna.

Detta är en gammal artikel från 2015.

Först ut i landet med jämställd snöröjning var Karlskoga. Här såg man att snöröjningen fick olika konsekvenser för män och kvinnor.

Kvinnor går och cyklar mer, och åker mer kollektivtrafik, medan män åker mer bil. Tre gånger fler gångtrafikanter skadar sig i singelolyckor till följd av halka, jämfört med bilister. De flesta som drabbas är således kvinnor.

Vård- och sjukskrivningar till följd av av halkolyckor kostar samhället fyra gånger mer än vinterväghållningen.

Ofta prioriteras dessutom snöröjning i områden där det finns många män. Plogbilen åker först till större gator som leder fram till mansdominerade arbetsplatser och sist till busshållsplatser, gång- och cykelbanor.

I Huddinge infördes jämställd snöröjning förra vintern, och nu är det dags för Stockholm.

– Det är viktigt här att prioritera upp gående och cyklister i högre grad så att de kommer fram och inte ramlar och halkar och slår sig som man gör i det här vädret, säger Daniel Helldén. (MP), trafikborgarråd i Stockholm.

Varför är det viktigt att prioritera dem?

– Man skadar sig mer när man går och cyklar och det är mer halt än när man åker bil. Men det finns också ett tillgänglighetsperspektiv. Staden ska vara tillgänglig för alla. Är det snö och halt håller sig många hemma. Framförallt drabbar det kvinnor som i högre grad är ute och går och cyklar än män, säger Daniel Helldén (MP).

Vilka blir lidande?

– Ingen blir lidande. Det är ju klart att man prioriterar ner snöröjningen på vägarna för att prioritera upp gång- och cykelbanor, men bilar har ju ett ganska bra sätt att sig fram ändå, säger Daniel Helldén. (MP), trafikborgarråd i Stockholm.

Jämnställd snöröjning införs i Stockholm till nästa säsong.

I Stureby är det redan jämställt, glashalt överallt.