Ny tidning ska fylla kvinnoluckor i historien

2:25 min

I höst utkommer Sveriges första kvinnohistoriska tidning. Kvinnor har ofta biroller eller inga roller alls i historieböcker och tidningar och det får konsekvenser för hur vi uppfattar vår tid beskriver tidningen "Historiskans" grundare.

-Att kvinnor inte finns med i historieskrivningar ger en skev och felaktig bild. Som att kvinnor inte bidragit till avgörande händelser. Att kvinnor aldrig haft någon makt eller gjort saker av betydelse, säger redaktören Jennie Lindholm.

Tillsammans med Eva Bonde är Jennie Lindholm redaktör och initiativtagare för den nya tidningen "Historiskan".

Ett nummer är planerat och utkommer i augusti i samarbete med populärhistoriska "Allt om historia", där Eva Bonde vanligtvis är redaktör. Jennie Lindholm har också sin bakgrund i journalistik med historiska inriktning. Och det är enfarenheterna ifrån det arbetet som ligger bakom idén till den nya tidningen.

 -Inom konsthistorien till exempel finns det tusentals kvinnor, stora konstnärer, som vi inte känner till idag för att de inte tagits med i historieskrivningen. Och då existerar de ju inte heller i vår samtid, säger Eva Bonde och Jennie Lindholm.

Första numret, och hittills också den enda planerade, blir en form av historiskt specialnummer.

Det kommer rymma reportage om kvinnliga soldater under spanska inbördeskriget, om kvinnors singelliv i 1800-talets Stockholm och så om mytbildning kring Elisabet I:askönstillhörighet.

Finns det några risker med att dela upp ”manlig” och ”kvinnlig” historia så här?

-Det finns det absolut. Att kvinnor uppfattas som en subkultur till den ”riktiga” historieskrivningen. Men alternativt just nu är inget alls. För att ge plats måste vi visa att kvinnor finns och slå hål på myten om att det inte finns några kvinnor att skriva om. Det gör vi genom den här tidningen. Förhoppningen är att inte behöva lyfta fram kvinnor i en separat tidning, säger Jennie Lindholm.