Anti-terrorinsatsen i Belgien avslutad

2:14 min

Anti-terrorinsatsen i Belgien är nu över, enligt landets utrikesminister. Igår sköts två män ihjäl i räden som riktade sig mot en misstänkt terrorcell i Verviers, i östra Belgien.

- Operationerna på marken är över. Vi undersöker nu informationen från räderna i Verviers och på andra platser, säger Belgiens utrikesminister Didier Reynders till den franska tv-kanalen Itele.

Under torsdagskvällen sköts två misstänkta terrorister ihjäl vid ett tillslag mot en lägenhet i staden Verviers i östra Belgien. En tredje person greps. De misstänks tillhöra en islamistisk terrorcell.

Thierry Werts vid åklagarmyndigheten har berättat att några av de misstänkta öppnade eld vid insatsen.

- Under ingripandet öppnade några av de misstänkta eld med automatvapen mot polisens specialstyrka. De sköt under flera minuter, säger Thierry Werts.

- Det smällde så att väggarna skakade, säger en granne i kvarteret i Verviers.

De misstänkta terroristerna i Verviers öppnade eld mot polisen. Minst ett dussin räder ska även ha genomförts på andra håll i landet, bland annat i huvudstaden Bryssel. Polisinsatsen fortsätter idag, och en presskonferens väntas hållas senare under dagen.

- Vi väntar oss ytterligare ett antal gripanden, säger Eric Van der Sypt, talesperson vid åklagarämbetet, enligt BBC.

Belgien har höjt nivån för terrorhot till näst högsta nivån. Premiärminister Charles Michel säger i ett uttalande att insatsen visar Belgiens beslutsamhet att "bekämpa dem som vill sprida terror". Det finns inga indikationer på att fler attentat är att vänta i nuläget.

- Under ingripandet öppnade några av de misstänkta eld med automatvapen mot polisens specialstyrka. De sköt under flera minuter. Två misstänkta dödades och en tredje greps, säger Thierry Werts vid åklagarmyndigheten, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

De tre misstänkta terroristerna i Verviers tillhör enligt belgiska myndigheter en terrorcell med ett tiotal medlemmar som återvänt från kriget i Syrien för en vecka sedan. Avlyssning indikerade att de planerade en nära förestående "storskalig" attack, riktad mot den belgiska polisen. Tillslagen gjordes efter en längre tids spaning.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att de tre misstänkta terroristerna i Verviers samtliga är belgiska medborgare. Belgien är ett av de europeiska länder som har störst koncentration islamister som krigar utomlands. Cirka 300 personer uppges strida i Irak och Syrien.

- Den här operationen stoppade en större terroristattack. Man kan säga att vad som kunde blivit ett andra Paris har undvikits, säger Eric Van der Sypt, talesperson vid åklagarämbetet, skriver The Guardian.

Den gripne uppges vara allvarligt skadad.

Enligt myndigheterna finns just nu inga tecken som tyder på att de misstänkta har några kopplingar till terrordåden i Frankrike förra veckan, där 17 människors dödades.

En belgisk man sitter sedan tidigare frihetsberövad misstänkt för att ha sålt vapen till Amedy Coulibaly, en av gärningsmännen i terrordåden i Paris. Det finns dock ingen bekräftelse på huruvida utredningen kring Coulibaly har något samband med razzian i Verviers, skriver nyhetsbyrån Reuters.

I Antwerpen väntas domar mot 46 personer som anklagas för rekrytering av jihadister till Syrien. Det är det hittills största målet mot militanta islamister i Belgien. Domarna skulle ha meddelats den här veckan, men har skjutits upp i en månad.

Också i Tyskland har en stor razzia mot en misstänkt terrorcell genomförts. Berlinpolisen genomförde tillslaget på fredagsmorgonen mot misstänkta islamister, uppger nyhetsbyrån AFP.

I den tyska razzian deltog 250 poliser och de gjorde husrannsakningar i elva lägenheter i stadsdelarna Moabit och Wedding, uppger tidningen Bild rapporterar DN.

I Frankrike har polisen under natten förhört omkring tio människor i Paris förorter, med anledning av förra veckans attacker mot bland annat satirtidningen Charlie Hebdo. Det uppger AFP som hänvisar till källor inom rättsväsendet. De gripna ska ha frågats ut om eventuell hjälp de ska ha gett till gärningsmännen. 17 personer dödades i terrordåden.