Davviriikkat / Norden

Bolag gör TV-reklam på samiska

Från och med nästa vecka sänds en annorlunda tevereklam i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Det är tevebolaget Viaplay som vill marknadsföra sina streamingtjänster - och det gör man på samiska.

I tre olika reklamfilmer får vi följa en samisk familj där familjemedlemmarna ser på teve på olika sätt. Filmerna är inspelade i Sevujärvi i Kiruna kommun.

– Vi ville hitta en unik miljö och en familj som kan appellera till alla länder. I norr finns en miljö som vi reklammässigt kan göra till vår egen, säger företagets marknadsdirektör Mattias Tengblad.

Han menar att det finns en poäng i att karaktärerna pratar samiska, i och med att reklamerna kommer sändas i alla de nordiska länderna. Filmerna kommer sen textas på respektive lands majoritetsspråk.

– Språket i sig har nog aldrig visats i reklamsammanshang tidigare, vilket är ganska unikt, säger Tengblad.

I reklamerna hörs även musik av Lovisa Negga.

– Det är en briljant ung artist som vi kanske kan hjälpa att komma vidare och dessutom blir det en fantastisk musiksnutt till våra filmer, säger Mattias Tengblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio