P1-morgon 2 maj

P1-morgon med Camilla Kvartoft

Stor pedofilhärva på nätet nystas upp

Sedan drygt en månad tillbaka sitter en 29årig man häktad i Malmö - misstänkt för bland annat våldtäkt och sexuellt utnyttjande av underåriga. Det är flickor mellan 12 och 18 år som på olika sätt utnyttjats av mannen, som fått kontakt med dem via Internet. 6.15 Kammaråklagare Ulrika Rogland berättar om hur det går i utredningen.

Krogar diskriminerar

Det är skillnad på om du är mörkhyad eller ljushyad när du ska gå på krogen. Det konstaterar några studenter på polishögskolan som idag lägger fram sitt slutarbete. De gick ut en natt i Stockholm för att filma och ta upp ljud från kön till tre innekrogar i Stockholms city. Resultatet var häpnadsväckande och händelserna anmäldes både till polisen och till Diskrimineringsombudsmannen. 6.20 Reportage för P1 morgon av Marie Forsblad 7.21 I studion möter juridikstudenten Homan Hamzeh

Katri Linna från Diskrimineringsombudsmannen (DO)

Läkemedelsbolag sponsrar patienföreningar

Många patientföreningar sponsras av läkemedelsbolag, visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort. I studion möts Stefan Leustedt ordförande i Svenska Diabetesförbundet och Richard Bergström, VD på Läkemedelsindustriföreningen. 6.38

Nytt terrordåd i Egypten

I helgen skakades Egypten åter av terrordåd riktade mot turister. Vid två attentat i Kairo så dödades tre personer , de som låg bakom attackerna, och ett tiotal personer, bland dem en svensk, skadades i attentaten. Men den egyptiska regeringen avvisar alla farhågor om att attentaten i Kairo är inledningen på en ny terrorvåg i landet.

8.15 Sveriges ambassadör i Egypten Stig Elvemar berättar om läget i landet.

Med i studion finns också islamologen Jan Hjärpe.

Estland -ett år efter EU-inträdet

Den 1 maj förra året utvidgades den europeiska unionen med tio länder, bland de också Estland, en av våra grannar på andra sidan Östersjön. I det lilla landet med knappt en och en halvmiljon invånare har det hänt mycket ända sedan det blev självständigt 1991, och frågan är hur mycket ett år i unionen betyder?

8.42 Liv Heidbüchel på SR:s östersjöredaktion har besökt Tallinn ett år efter EU-inträdet.