Trafikverket varnar för ishalka

Flera avåkningar, trafikolyckor och en skolbuss som välte. Halkan har ställt till det i trafiken runt om i landet.

En linjebuss med skolbarn välte utanför Strängnäs strax efter klockan 8 på morgonen, när busschauffören försökte stanna och ta upp två ungdomar som skulle till skolan.

Fyra personer fördes till sjukhus, två av dem barn, men klarade sig utan allvarliga skador.

Och halkan har ställt till problem runt om i landet.

– Det är väldigt halt, framför allt i Mellansverige och vi har rapporter om olyckor och incidenter på grund av halkan, säger Peter Behrman, presskommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket hade strax innan klockan 10.00 på fredagen fått in rapporter om åtta trafikolyckor.

– Det är den årstiden där temperaturerna kan pendla mellan plus och minus. Plus i luften kan vara minus på vägen och det kan då ge plötslig halka, särskilt på broar nära vattendrag, så där ska man vara extra vaksam, säger Behrman.

En lastbil och en personbil kolliderade utanför Mölndal och en person skadades i olyckan. En personbil voltade strax utanför Hultsfred och två bilar frontalkrockade utanför Flen.

– Det har varit en hel del avåkningar, tack vare halkan när det har blivit väderomslag och frusit på under nätterna och tinat under dagarna. Sanden och saltet hinner inte riktigt med, det regnar bort, säger Tobias Vingemark, styrkeledare på räddningstjänsten i Eskilstuna.

– De mindre vägarna är fruktansvärt hala och blir det ett väderomslag som fryser på allt det här som har tinat så blir det fruktansvärt halt igen, säger Vingemark.

Och Trafikverket varnar för att halkan kommer bli värre mot kvällen. Speciellt i Norra Götaland och Svealand. 

– Det kommer vara hyfsat under dagen för det är ganska varmt ute, men sedan till kvällen kommer det vara ishalka i stora delar av norra Götaland och även Svealand och upp mot Gävle på ostkusten. Det är ett rätt stort område som vi tror det kan bli halt i kväll då och i natt, säger Peter Behrman, presskommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket är ute och halkbekämpar, men störst fokus läggs på de större vägarna.

Vad ska man tänka på som bilist innan man ger sig ut?

– Det är att inte köra som det vore sommarväglag. Många kör alldeles för fort och ställer till med oreda i trafiken. Kan man hålla ett lugnt tempo, hålla avståndet och hastigheten så har man befriat sig från mycket när det gäller besvär med halka. Det är bättre att komma fram lite sent än att hamna i diket och inte komma fram alls, säger Peter Behrman.