LO ryter till om sjukförsäkringen

1:38 min

Inkomsttaket vid sjukskrivning måste höjas och stoppa utförsäkringen av sjuka, ett krav från LO när de under fredagen kallade till presskonferens i Umeå.

Inkomsttaket vid sjukskrivning måste höjas och stoppa utförsäkringen av sjuka, ett krav från LO när de under fredagen kallade till presskonferens i Umeå.

LO uppmanade regeringen att skyndsamt börja agera i frågan om att förbättra sjukförsäkringen.

- Unga med otrygg anställning vågar inte vara sjuka, säger Sandra Reinklou, distriktsombudsman SSU i Västerbotten.

Lo har tre krav.

– Vi tycker det är viktigt att man stoppar den hör utförsäkringspolitiken som pågår nu. Hittills har över 80 000 personer utförsäkrats. Varje månad så utförsäkras cirka  1 300 personer, det säger Kjell Rautio, välfärdsutredare på LO.

– Sen ser vi att det brister väldigt mycket ute i arbetslivet när det gäller rehabilitering och omställning. Där vill vi att man gör en kraftsamling för det visar sig att de pengar vi plockar in i rehabilteringen  får vi tillbaka långsiktigt i och med att vi får en arbetskraft som har en större grad av arbetsförmåga och arbetsplatserna anpassas efter hur vi faktiskt ser ut, alltså hur mycket arbetsförmåga vi har. 

– Det tredje kravet det är att höja inkomsttaket i sjukförsäkringen. vi måste ha någon form av ett inkomstskydd när vi blir sjuka. Det handlar om legitimiteten, alltså trovärdigheten för hela systemet Ska vi kalla sjukförsäkringen för en sjukförsäkring då måste också socialförsäkringsmässiga principer gälla och då är det rimligt att höja inkomsttaket.