Ringsjön

Fiskhandlare rustar för översvämning

1:21 min

Det är väldigt blött i markerna just nu på flera håll runt om i Skåne. I Ringsjön har vattnet stigit rejält för att vara så här tidigt på året.

Håkan Björk, som driver fiskbutik vid strandkanten i Gamla Bo, har sett vattnet komma allt närmare de senaste dagarna.

– Nu ser man hur nära vattnet är huset, det är väl två meter kvar tills vi är vid garageporten. Men det har höjts ett par centimeter här nu igår och det är säkert samma idag, fast de har luckorna öppna fullt därnere i Rönne å ändå, säger Håkan Björk.

Har ni fått vidta några åtgärder här?

– De var inne och hämtade lite säckar som vi eventuellt kommer att fylla upp och ha i reserv om det skulle knipa, som vi fick av räddningstjänsten, för att ta till och lägga på de absolut lägsta punkterna så vi inte får in det i lokalerna.

Några översvämningsproblem har det inte varit här ännu, men räddningstjänsten i Höör och Hörby har i förebyggande syfte gått ut med en del råd till dem som har hus längs Ringsjön och andra vattendrag i kommunerna. Man ska se om sitt hus helt enkelt, säger Gert Ehlke som är tillförordnad operativt ansvarig på räddningstjänsten.

– Man kan skydda huset på olika sätt, grus och plast kan man använda. Bor man i ett område där det varit problem innan kanske man ska se till att man har en pump hemma, investera i en pump helt enkelt.

Enligt vakthavande hydrolog på SMHI ser det bättre ut nu framöver, med mindre regn och kallare väder. Men Håkan Björk får fortsätta titta till butiken lite extra ett tag till.

– Men så fort vinden vänder och det blir lite kallare i nästa vecka så tror jag att det kommer till att stanna av.