Skåne

Taxirånen ökar i Skåne

1:42 min

Trots att antalet taxirån minskar i hela landet har rånen i Skåne ökat de senaste åren. Det visar färsk statistik från brottsförebyggande rådet.

– Nej, det är inte tillräckligt säkert, tror jag. Vi har en larmknapp, men det är inte tillräckligt säkert. Jag har hört att det har hänt någon gång att någon blivit rånad. Det säger Abdul Rauf, som kör taxi i Malmö.

Tänker på det ofta när du är ute och kör, så du oroar dig?

– Ja, ibland. Det är oroligt.

Antalet rån i hela landet har minskat från 57 för två år sedan till 43 förra året och är nu nere bland de lägsta nivåerna någonsin sedan taxibranschens avreglering för 25 år sedan. Det visar siffrorna från Brottsförebyggande rådet. De främsta anledningarna enligt Svenska taxiförbundet är att chaufförerna idag hanterar mindre kontanter, eftersom fler betalar med kort, och att överfallslarm och kameror installerats i många bilar. Dessutom räknas idag våld mot taxichaufförer som våld mot tjänsteman vilket ger ett strängare straff.

Men i Skåne visar siffrorna alltså istället på en ökning. På tre år har antalet rån härnere ökat från 3 till 14. Vad det beror på är det ingen av chaufförerna utanför Malmö centralstation som kan svara på. Men Abdul Rauf menar att säkerheten måste bli bättre.

– Ja, det måste finnas kamera i alla bilar, tror jag. Och om man blir rånad måste polisen komma snabbare.