Många fransmän vill stoppa provocerande teckningar

2:44 min

Nära hälften av fransmännen, 42 procent, motsätter sig att satirteckningar av profeten Muhammed publiceras - något som många muslimer ser som kränkande. Det här visar en opinionsundersökning som publiceras i Frankrike idag.

Det har gått drygt en vecka efter terrordåden i Paris. Vid den första dagens attentat dödades 12 personer på satirtidningen Charlie Hebdo. Samtidigt fortsätter fransmännen att jaga exemplar av tidningen.

Tryckerier arbetar febrilt med att försöka leverera fler exemplar av Charlie Hebdos senaste nummer. Det är solidaritet med offren, nyfikenhet och ett sätt att visa stöd för press- och yttrandefriheten som gör att många fransmän vallfärdar till tidningsdiskarna.

Samtidigt ifrågasätter många om en tidning ska få ta vilka risker som helst. 42 procet av fransmännen motsätter sig publicering av teckningar av profeten Muhammed som kan provocera, enligt en opinionsundersökning för Le Journal du Dimanche.

Men en majoritet, 57 procent, tycker inte att publiceringar ska undvikas för att de provocerar. 50 procent säger att de står bakom begränsningar av yttrandefriheten på internet och i sociala medier.

Tidningen med grova skämtteckningar har normalt en liten upplaga, men det nya numret säljs nu i miljoner och översätts också till andra språk. Cecile och Marie, som arbetar i tidningskiosker här, berättar om ruschen för fransk tv idag.

– Det är 200 som frågar efter tidningen varje dag, men jag har bara ett 50-tal, säger Cecile.

– Det är helt galet, säger Marie.

Det senaste numret med en teckning av profeten Muhammed på framsidan har väckt protester på flera håll och ilska mot Frankrike.

I Niger har flera personer dödats i protester och kyrkor satts i brand. President Hollande har sagt att yttrandefriheten inte är förhandlingsbar.

Charlie Hebdo driver med alla religioner, och teckningarna av profeten Mohammed var motivet till att de två bröderna Kouoachi brutalt mördade 12 personer i attentatet, ett dåd som al-Qaida uppger att det står bakom. De två bröderna har nu begravts på anonyma platser.

I undersökningen i Journal du Dimanche anser 81 procent av fransmännen att personer med dubbla medborgarskap som begår terrordåd på fransk jord ska förlora sitt franska medborgarskap.

Fortfarande råder den högsta säkerhetsnivån i landet. Isabelle Guibaud, som bor i en förort till Paris, tycker att det känns betryggande att det är många fler poliser och militärer ute nu än annars.

– Vissa menar att det ger en känsla av ett krigstillstånd, men det tycker inte jag. Det är bra och visar att vi vill skydda oss, säger hon.