Mordoffret larmade om hjälp - ingen patrull skickades ut

1:11 min

På måndagen åtalades den 43-åring från Gullspång som misstänks ha slagit ihjäl en man från Örebro i höstas. Nu framkommer att offret förgäves larmade polisen om hjälp.

Klockan 01:17 lördagmorgonen den 27 september förra året fick polisens länskommunikationscentral i Örebro ett samtal från ett hus utanför Gullspång.

– Han håller på och slå ihjäl mig. Slår ihjäl mig, skrek en 41-årig man till polisen, vilket framgår av en utskrift av samtalet.

Han syftade på sin före detta arbetskamrat som äger huset där han var och hälsade på.

Men polisen verkar inte ha tagit det hela på allvar. Någon patrull skickades inte och operatören säger i efterhand att hon inte minns vad som hände med ärendet.

– Det lät ju inte jätteallvarligt i mina ögon först, säger operatören på länskommunikationscentralen när mordutredarna förhör henne om detta.

– Vi vill veta mer liksom vad vi ska skicka fram en patrull på.

En timma senare slog istället en granne i området larm till polis och ambulans. Grannen hamnade hos länskommunikationscentralen i Göteborg som ser till att första polispatrullen kommer fram klockan 02:50

Då låg 41-åringen död i hallen, utsatt för kraftigt våld. Husägaren greps och i dag åtalades han för mord.

Det något märkliga i den här historien är att det faktiskt var den misstänkte mördaren som ringde det första larmsamtalet till polisen i Örebro - där offret skrek i bakgrunden och vädjade för sitt liv. Men gärningsmannens syfte med samtalet verkar ha varit att berätta för polisen att han hade inbrott.

Så här säger han i samtalet till polisen:

Gärningsmannen: Det kom hit någon jävla idiot och rånade mig. Men nu har han fått stryk.

Offret: Han håller på och slår ihjäl mig (skriker)

Offret: Skicka hit en bil på en gång (skriker)

Just den här förklaringen att det kommit in en inbrottstjuv i huset är något som 43-åringen hållit fast vid under hela förundersökningen. Han nekar fortfarande till brott och hävdar att det är den här främmande personen som slagit ihjäl hans före detta arbetskamrat - trots att han själv var helt nedblodad när polisen kom till platsen.

– Vi får se om han håller fast vid den berättelsen under huvudförhandlingen, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.