Umeå

Norrländskt "schuu" inte unikt

0:52 min

Det Norrländska sättet att säga ja på en inandning gör succé på nätet. Den engelskspråkiga nättidningen The Local har undersökt fenomenet och filmen från Umeå har snart setts 2 miljoner gånger.

Är det här det mest ovanliga ordet i Svenskan? Frågar sig The Locals reporter Oliver Gee som testar jo på några umebor i filmen. Han och många andra tycker att det är märkligt med den där inandningen, men att prata på inandning är inget speciellt norrländskt.

Forskaren Robert Eklund har studerat fenomenet och hittat tal på inandning i många länder. Det kallas ingressivt tal och förekommer speciellt i nordliga länder. Men även i Argentina där det finns hela fraser som sägs på inandning. Norrlänningens jo på inandning har blivit en kliché, exempelvis Staffan Lings rollfigur Hedlund i Sällskapsresan 2 som representerar fåordigheten med sitt jo. Robert Edlund säger till Språktidningen att alla svenskar använder inandnings-ja. Att det är vanligast i Norrland kommer av att norrlänningen säger jo i stället för ja. Det är mycket bekvämare att säga jo på inandning än ja.