Här är den svenska filmvåren

3:30 min

Den svenska filmvåren presenterades under måndagsförmiddagen på Filmhuset i Stockholm. Sammanlagt 16 filmer presenterades. Kulturnytts Lisa Bergström kommenterar.

En film som redan nu har kammat hem internationella priser är skribenten Ronnie Sandahls debut Svenskjävel med Bianca Kronläf i huvudrollen...

– Ja, presentationen för filmen var verkligen lovande. Om den 23-åriga Dino som åker till Norge för att arbeta. Hon blir tillsist hushållerska och genom att städa andras hem möter hon klassskillnader och maktordningar. Bianca Kronlöf blev tillfrågad att göra den här rollen efter att regissören läst en artikel där hon kritiserade den stereotypa filmbranschen.

Vilken är din mer övergripande känsla efter att sett presentationen inför filmvåren 2015?

– Det är en vår med många debuter, och dokumentärer. Anna Serner talade om nya röster. Det kan man nog fundera över, hur nya de rösterna egentligen är, men det är trots allt fler nya namn än vanligt och det är roligt att se.

Och dokumentärerna då, vad kan vi vänta oss.

– Starka ämnen som jag tror kommer att diskuteras mycket... Fredrik Gertten är tillbaka med filmen "Bikes Vs Cars" om rebellrörelsen på våra vägar. Och så kommer filmen "My life my lesson" att visas – en film om våld i nära relationer där vi får följa 17-åriga Felicia i hennes kamp för att leva ett vanligt liv trots traumatiserande våld i familjen. Och dokumentären "Förvaret" som utspelar sig inifrån migrationsverkets låsta förvar, där flyktingar väntar på att bli avhysta från Sverige. Regissörerna väljer där att följa både de intagna och personalen.

Men finns det inget roligt?

– Kjell Sundvall kommer att ha permiär för två komedier, en om ett bröllop och en om en präst som arbetar i Thailand. Prästen spelas av Kjell Bergqvist.

Kulturnytt P1