De reser till Rumänien för att hjälpa romer på plats

4:18 min

Studerande från Mullsjö folkhögskola reser på tisdag till Rumänien för att hjälpa fattiga romer på plats. Det är sju studenter från bibellinjen Utblick som kommer att vara borta i tre månader.

Resan går till området Arab i nordvästra Rumänien. På plats kommer studenterna att arbeta tillsammans med organisationen Net Works. De kommer att studera och hjälpa romerna som lever i området.

Åsa Johnsson och Victor Blomstrand är två studerande som valt att göra den här resan.

– Jag vill ha en utmaning, något som inte är att stanna hemma och göra det vanliga, säger Åsa.

– Det blir nog livets resa tror jag och jag hoppas att få lite perspektiv på livet, säger Victor.

Det är pirrigt i klassrummet när Åsa och Victor träffar P4 Jönköping. De berättar att mycket är oklart, men de vet att de bland annat kommer att lära barn att läsa och dessutom ska de att arbeta i ett soppkök.

Att det just är romer som de fokuserar på att hjälpa är inte så konstigt. Victor säger att situationen för romerna är extremt svår i landet.

– De är utanför samhället, utstötta. Många har en väldigt tråkig syn på romer där nere, det finns en utpräglad rasism, säger han.

Genom att göra den här resan hoppas de lära sig mer om de romer som finns här i Sverige.

– Att förstå var de kommer ifrån tror jag är viktigt, att man ser deras hemma och förstår varför de sitter här, säger Åsa.

– Det ska bli intressant att se hur romerna har det där, för det måste vara ganska dåligt eftersom många väljer att komma hit och sitta på gatan, säger Victor.