IS-krigare hade praktikjobb i Örebro - återvände och dödades

7:40 min

Flera örebroare, som stridit för IS i Irak eller Syrien, har fått praktikjobb av Örebro kommun efter att de återvänt hem till Sverige. Trots möjlighet till integrering och delaktighet genom praktik valde en av dem att återvända till striderna. För några veckor sedan dog han i striderna.

Det blev fullt liv i bland annat sociala medier när Örebros kommunalråd Rasmus Persson (C) gick ut i SVT Tvärsnytt och sa att unga som strider för IS erbjuds jobb när de återvänder till Örebro.

– Vi har diskuterat hur vi ska arbeta för att de här killarna som har kommit tillbaka inte åker igen, och att de bör få hjälp att bearbeta de traumatiska upplevelser som de har varit med om, säger Rasmus Persson (C) till SVT Tvärsnytt.

Thomas Gustafsson som är chef för Partnerskap Örebro säger att de ordnar praktik åt 18-24-åringar som befinner sig i utanförskap. När det här arbetet startade visade det sig att några i den här gruppen hade varit i Syrien, säger Thomas Gustafsson.

Såväl kommunalrådet Rasmus Persson (C) som Björn Sundin (S) har avböjt att kommentera frågan om IS och jobbpraktik i Örebro kommun. Björn Sundin hänvisar till ett uttalande på Örebro kommuns webb.