Sveriges största fängelse byggs i Sala
Uppdaterad 14:58
Sala kommer att få landets största fängelse. Den nya anstalten byggs i ett nedlagt mentalsjukhus och kommer att ha plats för 342 interner.
160 personer kommer att arbeta på det nya fängelset, som alltså blir Sveriges största med 342 platser.
Fängelset i Sala får den tredje högsta säkerhetsnivån som finns i kriminalvården, och hamnar i nivå med Mariefredsanstalten.
– Här ska dömda som har uppåt 3 – 4 års fängelse sitta. Kanske också fångar som sitter på kortare tid, men som inte klaras av med lägre säkerhet för att de har drogproblem till exempel, säger Lars Bergman, chefsrådgivare på Kriminalvårdsstyrelsen.
Nedlagt mentalsjukhus byggs om
Det är det nedlagda mentalsjukhuset i Salberga som byggs om och förses med murar. Redan i sommar ska spaden sättas i jorden och de första platserna ska gå att använda i januari nästa år. Kostnaden kommer enligt kommunens beräkningar att bli 200 – 300 miljoner kronor.
Det är rena klippet för kriminalvården, som räknar med att det hade kostat dubbelt så mycket att bygga en helt ny anstalt.
Stora delar av kriminalvårdens kostnader tror man sig spara in genom att inte längre behöva hyra platser hos polisen, men enligt Lars Bergman kan det ändå bli aktuellt att be regeringen om mer pengar.
Stor platsbrist i kriminalvården
Det råder en stor brist på platser i kriminalvården. De senaste fem åren har 1 500 nya interner tillkommit, och internerna döms till längre straff än tidigare.
Dessutom är det önskvärt med en anstalt i närheten av Stockholm, eftersom 25 procent av internerna kommer därifrån.
Ikväll ska Sala kommun ha ett informationsmöte för kommunens invånare. Och alla är inte glada inför utsikten att få Sveriges största fängelse som ny granne.
– Usch då, det var hemskt. Det vill vi inte ha här. Det blir så mycket bråk här ändå.
Det skapar drygt 160 nya jobb. Är inte det bra?
– Ja, det var ju bra på det viset. Men det är inte bra om det kommer hit en massa bråk. Det händer så mycket här ändå. Det är ruskigt, säger en Salabo som Ekot talat med.
Men Salas kommunalråd Carola Gunnarsson är mycket positiv till planerna. Man får inte bara 160 nya jobb till kommunen, man hittar också en användning för det gamla mentalsjukhuset.
– Jag tror det här kommer få stor betydelse för kommunen. Det är positivt att vi kan använda resurser som redan finns, säger hon.
Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se
Berit Nygren, SR Västmanland
berit.nygren@sr.se