Sisu-nyheter på svenska vecka 17: Thors blev Folktingets nya ordförande

Astrid Thors Folktingets nya ordförande. Ingen ville köpa Ruotsin Sanomat. Svenska kyrkan kritiseras av minoriteter. Vänsterpartiet öppnade webbsidor på finska. VR slopar tågbiljettförmånen. Ålänningarna vill ha svensk tid. Pagrotsky lovar fortsättning för TV Finland. Fråga biblioteket på finska. Liekkis chefredaktör avgår. Kulturpris till sahlberg och Pahkinen.

Astrid Thors Folktingets nya ordförande

Astrid Thors valdes som väntat till ny ordförande för Folktinget på Folktingets session i Pargas. Den enda motkandidaten till ordförandeposten, Svensk ungdoms Calle Haglund, drog sig i sista stund ur striden och Astrid Thors valdes enhälligt till Henrik Lax’ efterträdare. Till vice ordförande valdes socialdemokraternas Richard Sjölund.

Den stora stormen kretsade kring andra viceordförandeposten. Samlingspartiet yrkade som Folktingets tredje största parti på posten, som dock slutligen gick till åländske Jan Salmén.

Under sessionens första dag antog Folktinget en resolution om att Folktinget ska verka för en tidigareläggning av undervisningen i nationalspråken finska och svenska i de finländska skolorna samt utökad undervisning i finlandssvenskarnas historia innan år 1809.

Motionerna behandlade bland annat språkflaggor till alla statliga tjänstemän, fler finlandssvenskar och sverigefinländare till Nylands brigad i Dragsvik, ett utvidgande av sändningsområdet för båda de finlandssvenska radiokanalerna och samarbete med den europeiska byrån för mindre använda språk EBLUL. Samarbetet med Sverigefinländarnas riksförbund SFRF och Finlandssvenskarnas riksförbund FRIS togs upp i verksamhetsplanen för de kommande två åren och vikten av samarbetet poängterades också i flera av anförandena.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Ingen ville köpa Ruotsin Sanomat

Hoppet om en räddare för den nedlagda tidningen Ruotsin Sanomat har dalat. Konkursboet var till salu fram till i onsdags, men ingen köpare anmälde sig innan tidsfristen gick ut. Ruotsin Sanomat ansökte om konkurs för tre veckor sedan med skulder på nästan tio miljoner. Tidningsredaktionens lösöre har auktionerats ut.
(SR Sisuradio/Sari-Anna Söderman)

--

Svenska kyrkan kritiseras av minoriteter

Representanter för sju minoriteter kritiserade i veckan svenska kyrkan för att inte ge minoriteterna samma möjligheter att utöva sin tro som majoriteten. Representanterna skriver i en debattartikel i Kyrkans Tidning att minoritetsarbetet ofta ifrågasätts på församlingsnivå och att minoritetsverksamheten inte har ägnats tillräcklig eftertanke.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Vänsterpartiet öppnade webbsidor på finska

Vänsterpartiet har som första parti i Sverige lagt upp webbsidor på finska. På hemsidan finns förutom en händelsekalender och ett artikelarkiv också information om hur partiet har handlat i minoritetspolitiska frågor.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

VR slopar tågbiljettförmånen

Finlandsfärjornas tågbiljettförmån försvinner till sommaren. Ännu under maj månad kan båtresenarerna fortsätta sin resa från båthamnen till andra orter i Finland för halva priset, men därefter tar Statens järnvägar bort förmånen. Initiativet kommer från rederierna, som hittills har subventionerat en del av biljetten.
(SR Sisuradio/Leena Häyrynen)

--

Ålänningarna vill ha svensk tid

Ålänningarna vill gå över till svensk tid. Initiativtagaren Danne Sundman motiverar ett byte av tidszon med att skolbarnens sömn blir för kort när de tittar på svensk tv på kvällarna. Beslutsfattarna kommer att ta ställning till frågan inom kort.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Pagrotsky lovar fortsättning för TV Finland

TV Finland - kanalen kommer att synas i Stockholms-området även när Sverige går över till digitala sändningar, lovar kulturminister Leif Pagrotsky i ett svar på moderata riksdagsledamot Lena Adelsohn Liljeroths skriftliga förfrågan. Han konstaterar att man diskuterar fortsatta sändningar mellan Finland och Sverige både på ministernivå och mellan public service -företagen SVT och YLE.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Fråga biblioteket på finska

Biblioteken i Sverige utökar sin Fråga biblioteket -service till att fungera också på finska. Servicen har under ett år testats på engelska, spanska och polska i västra Götaland, Halland och Skåne. Nu utökas verksamheten med nya pengar från kulturrådet med fem nya språk, däribland finska. Tjänsten finns på www.fragabiblioteket.se.
(SR Sisuradio/Jyri Markkula)

--

Liekkis chefredaktör avgår

Joonas Sillanpää slutar som chefredaktör för tidningen Liekki, de Sverigefinska skribenternas tidning. Han slutar samtidigt som layoutansvarige Kai Kangassalo efter nästa nummer som utkommer i maj. Joonas Sillanpää, som började som chefredaktör i höstas, har inte velat kommentera sitt avhopp.
(SR Sisuradio/ Soili Huokuna)

--

Kulturpris till sahlberg och Pahkinen

Göteborgsförfattaren Asko Sahlberg och danskonstnären Virpi Pahkinen har utsetts till mottagare för kulturpris från Kulturfonden för Sverige och Finland. Fonden delar årligen ut pris på 35 000 kronor till personer som har befrämjat Sveriges och Finlands samarbete inom kulturen.
(SR Sisuradio/ Katri Nisula, Helsingfors)