Regeringen kallar upp saudiske ambassadören om spöstraff på skribent

0:45 min

Saudiarabiens ambassadör i Stockholm kommer att bli uppkallad till svenska UD för att ta emot svensk krtik för de spöstraff som den saudiarabiske bloggaren Badawi dömts till. 

– Man måste protestera mot det som är närmast medeltida metoder och skyddet för yttrandefriheten. Vi gör det genom att protestera direkt och säga hur bekymrade vi är, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Varför har ni inte kallat upp ambassadören redan tidigare?

– Det har vi planerat från början, det har vi talat om att vi avser att göra. Det handlar mer om när kan det ske. Vi brukar inte tala om det för vi vill ha processen så att man kan ha en dialog.

Den offentliga pryglingen av den saudiske bloggaren Raif Badawi, 30 avslöjades i september. Badawi som är en av grundarna till ett liberalt nätverk som också engagerar kvinnorättsaktivister ska avtjäna tio års fängelse och tusen piskrapp för att ha "smädat islam".

Enligt Reportrar utan gränser väntas han få 20 omgångar piskrapp, tills hela straffet har verkställts. Vittnen som såg när han fick de första 50 rappen säger att han inte skrek eller grät. 

Flera människorättsorganisationer har kritiserat Saudiarabien och många manifestationer har hållits runt om i världen. Även USA har försökt vädja till Saudiarabien för Badawis räkning och nu kallar alltså regeringen upp landets ambassadör till Utrikesdepartementet.