Dömda för anställds självmord - nu tas fallet upp igen

1:45 min

För snart ett år sedan dömdes två chefer i jämtländska Krokom för grovt arbetsmiljöbrott sedan en anställd tagit sitt liv. Efter överklagande av domen från båda sidor ska nu fallet tas upp i hovrätten. Änkan Maria Lundqvist Persson minns Lasse som en glad och varm person.

– Ja, han brydde sig, var generös och ställde alltid upp för andra människor. Han kanske valde det här jobbet också utav den anledningen.

Marias man, Lasse Persson, jobbade som socialsekreterare i Krokoms kommun.

I juni 2010 tog han sitt liv, efter en tids problem på arbetet. Han hade känt sig trakasserad och ville bli omplacerad. Men istället övervägde hans chefer att ge honom en varning eller avskeda honom.

Två av hans chefer åtalades och dömdes sedan för vållande till annans död då man enligt domen hade åsidosatt det som arbetsmiljölagen kräver av dem; att förebygga ohälsa och förhindra sjukdom eller dödsfall.

Domen var unik då det var första gången som en tingsrätt prövat om en arbetsgivare kan dömas till straff för att en anställd mått så dåligt på jobbet att han tagit sitt liv.

De två cheferna dömdes till villkorlig dom och böter. De togs också ur tjänst.

Men domen har alltså överklagats då det enligt försvaret fanns flera brister i tingsrättens bedömning.

Bland annat menar man att det inte går att vara säker på varför Lasse Persson tog sitt liv. Man menar att tidigare upplevelser i livet kan ha påverkat och att det var något som tingsrätten bortsett ifrån.

Dessutom lägger båda cheferna över en del av ansvaret på personalavdelningen, som de menar har det arbetsrättsliga ansvaret för den anställda.

Däremot lägger försvaret inte fram någon ny bevisning i hovrätten. Man vill inte heller kommentera överklagandet.

Men änkan Maria Lundqvist Persson hoppas nu att hovrätten fastställer domen från tingsrätten.

– Det finns så mycket bevisning, det finns så mycket vittnesmål och det finns så mycket som styrker vår sak. Så att går inte det här igenom då känns det som att då är man ju totalt chanslös som människa och medarbetare i det här landet, säger Maria Lundqvist Persson.

Hovrättsförhandlingarna väntas pågå till den 4 februari.