Publiknätverket

Maria: Varför pratar vi inte om hur vi mår?

12 min

Antidepressiva tabletter ökar, men varför pratar vi inte om hur dåligt vi mår? Fotografen Maria hade ett dåligt 2014. Nu vill hon hjälpa andra att våga vara öppna med hur vi egentligen mår.

– Jag kunde börja gråta av ingenting, jag kunde tänka att jag borde må bra för att jag har ju det bra men känslorna tog överhanden. 

Att må psykiskt dåligt är vår tids dolda folksjukdom. Och trots att det blir vanligare har vi fortfarande väldigt svårt att prata om detta.

Maria Berg kan ännu inte riktigt prata om hur hon mådde när det var som värst, hon orkar helt enkelt inte. Men när tabletterna började fungera och hon började må bättre, insåg hon hur många runt sig som också mådde dåligt. 

– Det är väldigt många idag som äter tabletter för att må bättre. Det är så sjukt att vi inte pratar mer om detta. Folk mår ju så dåligt och borde hjälpa varandra istället. 

Det är viktigt att söka stöttning och hjälp, säger Maria. Både professionellt men också från vänner och människor runt omkring dig. 

Maria sökte sig till vården när hon började på allt sämre på grund av sitt jobb.

– Jag trodde jag hade saker på gång men det blev inget av det. Jag kände mig besviken – som om det jag gjorde saknade mening, berättar Maria Berg. 

Hon gick till doktorn för att hon hade ont i magen och misstänkte att hon hade någon form av brist.

– Men alla prover var jättebra så jag skickades hem. Nästa gång jag kom dit fick jag istället tabletter och kontakt med kurator, vilket var det jag behövde, säger Maria Berg. 

Detta är ett tips från vårt publiknätverk. Vill du också hjälpa oss göra bättre radio och delta i våra sändningar? Anmäl dig till publiknätverket på länken när nedan!