Sverigedemokraterna köpte sd.se på auktion för 200 000 kronor

2:17 min

Sverigedemokraterna har köpt domännamnet sd.se på auktion för 200 101 kronor. Men egentligen har sd.se inget med partiet att göra.

Domännamnet sd.se har sedan början på förra veckan legat uppe på en auktionssajt för försäljning. Efter 521 bud står det klart att Sverigedemokraterna vunnit med budet 200 101 kronor, det bekräftar Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge för P3 Nyheter.

– Det är partiet som har köpt domänen. Eftersom att SD är en vedertagen förkortning för oss så är det är lämpligt att vi äger även den adressen, säger Henrik Vinge.

"Billigare än vad vi trodde"

Sverigedemokraterna ska använda domännamnet för en informationssajt, och Henrik Vinge säger att domännamnet blev billigare att köpa än vad de trodde.

Tycker du att 200 000 är mycket pengar för ett domännamn?
– Nej, i det här fallet var vi väldigt angelägna om att köpa det här domännamnet eftersom SD är en vedertaget förkortning för Sverigedemokraterna. Det är många som associerar oss till den förkortningen och kanske söker på den, säger Henrik Vinge.

Sd.se har egentligen inget med SD att göra

Det är Stiftelsen för internetinfrastruktur, .Se, som just nu arrangerar försäljningen av ett antal domännamn baserade på olika länders landskoder och namn. Sd.se syftar egentligen på Sudan, och har alltså inget med Sverigedemokraterna att göra, enligt Maria Ekelund, kommunikationschef på .Se.

Tradera: Oseriös budgivning

När auktionen avslutades klockan 11 på onsdagen låg slutbudet på 500 000 kronor. Vissa bud har i efterhand blivit bortplockade av auktionssajten Tradera, eftersom de ansågs oseriösa med syfte att trissa upp budgivningen. Därför landade slutnotan för sd.se på 200 101 kronor, enligt tekniknyhetssajten IDG.

Antirasisternas kampanj misslyckades

Antirasistsajten Interasistmen har tillsammans med Fredrik Davidsson, som också är aktiv antirasist, startat en insamling för att kunna köpa domännamnet. Många har engagerat sig och donerat pengar.

– Vi ville starta någon slags plattform för demokratiska värden. Vi ville helt enkelt främja demokratin i Sverige, säger Henrik Johansson som skriver för Interasistmen och lägger till:

– Pengarna som vi har fått in kommer gå till den antirasistiska organisationen Tillsammansskapet , så det känns skitbra att vi fick in så mycket pengar i vilket fall.