Katia Wagner vet vart de försvunna barnen tar vägen

7:03 min

Ensamkommande flyktingbarn försvinner spårlöst och ingen letar efter dem. Därför skriver Katia Wagner just nu sin andra bok i ämnet. 

Samtidigt som det kommer allt fler ensamkommande flyktingbarn till Sverige ökar också antalet barn som försvinner spårlöst. Det visar siffror från Migrationsverket.

Det råder stor osäkerhet om vart de försvunna barnen tar vägen. För det är ingen självklarhet för myndigheterna att ta reda på det. En som gått till botten med försvinnandena är dock frilansjournalisten Katia Wagner.

– En del försvinner frivilligt för att de fått utvisning, men det är många som försvinner innan de ens har beslut på sin asylansökning. Och några av de vi spårade hittade vi tyvärr i människohandel, i prostitution och på gatan helt utan skyddsnät, säger Katia Wagner.

Myndigheterna betecknar det som frivilliga avvikande och letar alltså inte så mycket efter barnen. Och problemet verkar var att det finns många olika myndigheter och ingen anser att de här försvunna barnen är deras eget ansvar, säger hon.

För två år sedan gav hon ut boken "De förlorade barnen" tillsammans med Sydsvenskans Jens Mikkelsen. Nu är en uppföljning av boken på gång.

– Jag kan ju säga att situationerna inte har blivit bättre och samtidigt ökar antalet ensamkommande som söker sig till Sverige och Norge, så vi har mycket att skriva om.