Flyktingsmugglaren: Vi gör ett bättre jobb än regeringarna

1:50 min

De flesta som flyr från Syrien mot Europa tvingas ta hjälp av flyktingsmugglare, som för dyra pengar erbjuder vägar till säkerhet. Ekot har under arbetet med reportagen om Fortress Europe mött ledaren för en stor flyktingsmugglargrupp i Istanbul.

Även om han tjänar stora pengar på sin illegala verksamhet ser han sig själv som något av en hjälte.

– Det kan vara för personlig vinning, men på samma gång gör vi det som ett jobb. Till skillnad från regeringar hjälper vi människor, säger smugglarbossen.

Den hjälp han pratar om kan innebära en resa för omkring 500 euro. Då får man en guide för att via landvägen ta sig in i Europa – men det är en resa som inte sällan slutar med att flyktingarna tvingas vänta tillbaka till Turkiet. Några pengar får de inte tillbaka.

Att resa med båt är dyrare, och ju finare och säkrare båt, desto högre pris.

Allra dyrast är att flyga. Biljetter, falska id-handlingar och mutor till polis och flygplatspersonal gör att en flygresa kan kosta 10 000 euro, eller mer. Resorna går ofta via Västafrika, Latinamerika eller Kina.

Men många lyckas aldrig ta sig till Europa, trots mängder av försök.

– Om det bor 1,5 miljon syrier i Istanbul så har en halv miljon fått sina pengar stulna i här eller när de försökt ta sig till Europa, en halv miljon är de som stulit pengarna och den sista halva miljonen väntar på rätt tillfälle att åka, säger smugglarbossen.

Han slår ifrån sig frågan om moral; att han skor sig på människor utsatthet. Jag frågar om han aldrig får dåligt samvete av att flyktingar drunknar i Medelhavet, eller betalar sina sista besparingar bara för att skickas tillbaka till Turkiet igen.

Han säger att det finns många ruttna ägg i flyktingsmugglar-branschen, men påstår att han inte är ett av dem. Tvärtemot vad många tror finns många smugglare med moral, menar han.

– Jag tycker att människor i allmänhet har fel uppfattning om oss flyktingsmugglare och traffickers. Själv tycker jag att vi gör ett bättre jobb än regeringarna, säger han.

Smugglarbossen menar att han trots allt lyckas få över de flesta till Europa, medan de Europeiska länderna stängt sina gränser.