Flyktingdemonstration i Högsby

Ännu en gång genomförde de liberianska kvotflyktingarna som bor i Fågelfors en demonstration mot Högsby kommun.

Den här gången var det ett tjugotal demonstranter som försökte ta sig in i kommunhuset i Högsby och trots att det inte var särskild hetsig stämning, så låste kommunen dörrarna till kommunhuset och tillkallade polis.

Kommunalrådet i Högsby Solweig Ekh säger till P4 Kalmar att man fick låsa dörrarna till kommunhuset för att man kände sig lugnare då. 

Flyktingarna har tidigare i år demonstrerat ett flertal gånger. Bland annat ockuperade man socialkontroret i Högsby och då liksom den här gången demonstrerade man genom sång, musik och dans. Men kraven har varit allvarliga. Det är främst afrikanska flyktingar som fått uppehållstillstånd i sverige, som kräver att få komma till ett engelskspråkigt land istället.

Demonstrationen idag kunde snabbt lösas genom att polis kom till platsen.

Solveig Ekh säger att hon nu lyft frågan med de missnöjda flyktingarna till regeringsnivå.

- Jag har varit i kontakt med migrationsminister Barbro Holmberg idag och hon ska se till att någon representant kommer till Högsby och startar en kommunikation med flyktingarna. Vi måste få dem att förstå att Högsby kommun inte kan göra mer än vi har gjort, säger Solveig Ekh till P4 Kalmar.