Obama riktade in sig på ekonomin

2:05 min

“The shadow of crisis has passed and the State of the union is strong”. USA:s president Barack Obama avslutade sitt tal till nationen under natten. Krisen är förbi och landet är starkt, sa presidenten som pläderade för skattesänkningar för medelklassen, för billigare barnomsorg, skola, sjukvård och bostäder.

Hela talet finns att läsa här (extern länk)

Presidenten lovade tusentals dollar mer varje år till medelklassen och det ska betalas genom höjda skatter på de allra rikaste och företag.

I ett starkt fördelningspolitiskt tal föreslog presidenten skattesubventionerad barnomsorg, sjuklön för alla och höjd minimilön. Allt det här har republikanerna redan avvisat och de ser Obamas förslag som demokratisk positionering inför nästa presidentval.

Obama beskrev en ljusnande ekonomi och sa att vi har sett den snabbaste ekonomiska tillväxten på mer än ett decennium. Underskotten ska ha minskat med två tredjedelar, börsenvärdet fördubblats och under de senaste fem åren ska 11 miljoner nya jobb ha skapats, enligt presidenten.

Republikanerna har majoritet i kongressens båda kamrar sedan årsskiftet och det väntas inte göra det lättare att komma ur det låsta politiska läget. Presidenten hoppades på en mer saklig debatt i framtiden.

Låt oss argumentera på ett sätt som är kongressen värdigt, och landet, sa Obama som utfärdade ett par hot om veto mot förslag som kan tänkas komma, bland annat om nya sanktioner mot Iran, som han sa skulle förstöra alla diplomatiska försök att begränsa landets kärnteknologi.

Obama försvarade insatserna mot terrororganisationen IS, som han hävdade kommer att besegras och bad kongressen om ett mer förbehållslöst stöd för militära insatser mot IS, ett stöd presidenten hittills inte lyckats få.