Las Vegas 100 år

Torsdag 19 maj 13.20

Las Vegas heter Sveriges bidrag i Eurovision-schlagerfestivalen, men i skuggan av tävlingen firar staden Las Vegas 100 år. Vår reporter på plats, Claes Andreasson, berättar staden Las Vegas historia genom märkliga människoöden, spel pch dobbel.

Varje år är det ju många städer som fyller jämna år. Men en hundraåring som fördubblat sitt invånarantal varje årtionde hör till undantagen. Men det gäller spelparadiset Las Vegas i den ökentorra Nevadaöknen, som sedan 1980-talet också varit den snabbast växande metropolen i USA. Och i veckan firade Las Vegas, eller ”Sin City,” hundraårsminnet av sin födelse.

I början av det förra seklet var Las Vegas (som betyder ”Ängen”) bara en järnvägsknut på väg mellan Salt Lake City och Los Angeles. Men när järnvägsbolaget den 15 maj 1905 beslutade sig för att auktionera ut delar av sin mark i stan samlades flera tusen spekulanter, som utgjorde de första las vegas-borna.

I programet inleds också en serie om Norges viktigaste historiska personligheter. Historikern Thorbjörn Nilsson, aktuell med två nya antologier om unionstiden är ciceron.