Nytt fängelse i Sala klart vid årsskiftet

Sveriges största fängelse kommer att öppnas i Sala vid årsskiftet. Reaktionerna bland salaborna är skiftande, men kommunalrådet Carola Gunnarsson tror att det nya fängelset kommer att betyda mycket för näringslivet i kommunen.

Det nya fängelset får 342 platser och drygt 160 anställda.

Salabor som P4 Västmanland talat med tycker att det är bra att det blir nya arbetstillfällen, medan andra befarar att det nya fängelset ska betyda mer bråk i kommunen.

Carola Gunnarsson, kommunalråd i Sala, ser ljust på etableringen av det nya fängelset.

- Jag tror det blir positivt för kommunen, och det blir positivt för näringslivet i kommunen, säger hon till P4 Västmanland.

Kriminalvårdsstyrelsen har fastnat för byggnader som tidigare tillhörde det psykiatriska sjukhuset på Salbergaområdet i Sala kommun. Att bygga om är både billigare och går snabbare, och det har betydelse för att minska överbeläggningarna inom kriminalvården.

Under de senaste fem åren har 1 500 interner tillkommit i landet, och på exempelvis häktet i Västerås har man på senare tid haft ungefär ett sextiotal intagna på de ordinarie 35 platserna.

Sala kommun kommer att köpa den aktuella fastigheten av Landstinget Västmanland och hyra ut det till Kriminalvårdsstyrelsen. Sex större och två mindre byggnader med ett kulvertsystem kommer att byggas om.

Fängelset i Sala blir alltså landets största fängelse - före Kumlaanstalten - och får samma säkerhet som Österåkeranstalten.

Redan i sommar ska spaden sättas i jorden, och vid årsskiftet ska fängelset vara klart.