Polen håller flykting­barn inlåsta trots EU-direktiv

2:47 min

Mottagandet av flyktingar skiljer sig åt mellan olika EU-länder. Polen har en lag som säger att barn kan hållas i låsta förvar i upp till två år.

Fortress Europe: Följ Syriska flyktingars resor mot Europa 

P1-morgon: Stora skillnader i flyktingmottagandet - detta gäller i EU

Enligt polsk lag kan både vuxna och barn hållas i förvar i upp till två år, och en fjärdedel av de migranter som placeras i låsta förvar i Polen är barn.

Samtidigt säger EU:s direktiv att barn bara får frihetsberövas som en sista utväg, och då under så kort tid som möjligt.

I Sveriges Radios serie om det som kommit att kallas Fortress Europe kom vi i kontakt med Amina. Hon hölls i förvar tillsammans med sina tre barn under två månader.

– De låste dörren om nätterna. Om vi ville komma ut för att gå på toaletten fick vi knacka, berättar Amina.

Det var en domstol som beslutade att de skulle placeras i ett av Polens låsta förvar, eftersom de rest in i landet utan pass och saknade id-handlingar. Amina är starkt kritik till att hennes barn frihetsberövades.

– Hur kan EU acceptera att man sätter barn under 18 år i fängelse, frågar sig Amina.

Enligt den polska människorättsorganisationen Helsinki Foundation for Human Rights har situationen i förvaren blivit bättre sedan Amina och barnen satt där 2012, men fortfarande finns det brister.

Exempelvis får barnen bristande skolgång, men framförallt är organisationen kritisk till att barn överhuvudtaget låses in bakom murar och galler.

När Ekot besöker förvaret i Biala Podlaska, där barnfamiljer placeras, får vi inte komma in för att träffa de boende. I stället får vi besöka den tomma rastgården – med taggtråd och gallerförsedda fönster.

Enligt polsk lag kan både vuxna och barn hållas i förvar i sex månader i samband med inresan till landet, och sedan kan de hållas i som längst ett och ett halvt år i samband med utvisning.

Detta kan jämföras med till exempel Sverige där barn får hållas i förvar i tre dygn, och i extrema situationer kan det förlängas till sex dygn.

Polska myndigheter har enligt den polska gränspolisen ingen information om hur länge barn sitter i förvar i Polen, men Ekot har fått berättelser om barn som suttit i ett halvår.

– Om vi väljer att hålla en person i förvar så vill vi inte splittra familjen. Vi vill hålla ihop familjen och vi har speciellt förvar som är anpassade för barn, säger Tomas Cytronowicz, som är byrådirektör för det polska migrationsverket.

Fortress Europe är en serie reportage om syriska flyktingars väg till och inom Europa. Sveriges Radio har i samarbete med EBU följt över 70 flyktingar under 2014, deras berättelser kan du följa på sverigesradio.se/fortresseurope