Världens lyxigaste snöplog finns i Töreboda

3:37 min

En del skottar snö för hand, andra med traktorer. Håkan Andersson gör det med en limousine!

– Ha ha. Jag tyckte det här kunde vara en rolig grej, säger Håkan Andersson när P4 Skaraborg ringer upp honom.

Till vardags är Håkan entreprenör och driver bland annat en limousineservice och ett företag som sköter snöröjning och liknande åt Töreboda kommun. I fordonsparken finns bland annat en lång Hummer, det vill säga en fyrhjulsdriven limousine med en 300-hästars V8 under motorhuven. Det är den han nu utrustat med ett snöblad.

– Jag sökte lite på nätet och vad jag förstår så är jag först i världen med en limousine som plogar på riktigt.

Hans tanke är inte att använda limo-plogen i det dagliga snöröjningsarbetet, utan det är som sagt en kul grej för honom.

– Men det går bra att ploga med den. På lite större rakare vägar, men på små cykelvägar som vi oftast plogar är det inte så smidigt...

Men det måste ha krävts en del speciallösningnar för att montera snöbladet?

– Ja. Jag hittade ett blad som jag tyckte passade bra till bilen hos ett finskt företag. Sedan har vi hållit på och gjort en del specialfästen fram på Hummern. Det har varit många inblandade med och funderat.

Snöbladet får nu sitta kvar resten av säsongen så att dom som bokar limon är garanterade att komma fram oavsett snöhinder. Håkan ska också åka upp till Speed Weekend utanför Sandviken i februari med sitt fordon - ett motorevent där deltagarna kör på is.

– Då tänkte jag att jag ska komma dit med världens snabbaste limousine på is med snöblad.