Gyllene gryning väntas backa i parlamentsvalet

1:58 min

Partiet firade stora framgångar i EU-valet förra året. Nu ser det nynazistiska partiet Gyllene gryning ut att förlora en del av sitt stöd i det grekiska parlamentsvalet nu på söndag.

Att så mycket står på spel i valet ses som en förklaring till Gyllene grynings troliga tapp.

Men Atenbon Maria Michelaki hör till dem som ändå tänker lägga sin röst på det nynazistiska partiet.

– Även om jag inte gillar att de är muskelbyggare allihop tänker jag rösta på Gyllene gryning, säger Maria Michelaki.

Hon har tidigare lagt sin röst på Ny Demokrati, det konservativa partiet som leder dagens regering. Men nu har de inte längre Marias förtroende.

– Nu har de förstört oss och gett bort allt till utlandet utan att ens förhandla. De borde ställas inför rätta, säger hon och får genast mothugg av de andra gästerna på kaféet i Atens centrum.

Den ekonomiska krisen som tvingat landets ledare att avskeda offentliganställda, att sänka löner och pensioner för att få del av omvärldens nödlån, ses som en viktig förklaring till de senaste årens framgångar för Gyllene gryning.

Förutom att vara starkt kritiska till EU har partiets medlemmar och ledare också utmärkt sig genom rasistiska uttalanden och förnekelse av förintelsen.

I parlamentsvalet för snart tre år sedan fick partiet sju procent av rösterna. I valet till EU-parlamentet förra året gick det ännu bättre och partiet blev tredje största parti med 9 procent av väljarstödet.

Men i de senaste opinionsmätningarna inför valet på söndag sjunker stödet för Gyllene gryning, även om det mesta tyder på att de kommer att behålla flera platser i parlamentet.

Statsvetaren Vassiliki Georgiadou i Aten ser flera orsaker. Bland annat pekar hon på att partiets ledare sitter i häkte, misstänkta för inblandning i ett uppmärksammat rasistmord förrförra året.

Detta gör att de är försvagade rent organisatoriskt. En annan förklaring ser hon i att valet så tydligt har kommit att handla om hela Greklands framtid i eurozonen.

Dels, säger hon, gör det att de är försvagade rent organisatoriskt dels har människor börjat förstå att de röstat inte bara på ett systemkritiskt parti - utan faktiskt på ett parti med nynazistisk ideologi.