BORÅS

Sicket klipp - Mathilda tävlar i Årets frisör

2:47 min

19-åriga Mathilda Haatainen från Borås har arbetat som frisör i drygt ett halvår. I mars kan hon ta hem titeln som Årets Frisör i kategorin nykomling. 

Det står mellan Mathilda Haatainen och tre andra frisörer i hela landet. En av dom tar i mars hem titeln som årets nykomling. I väntan på själva avgörandet tar Mathilda emot kunder på salaongen i Borås. 

– Det är mycket extensions just nu, hår som inte är ens eget. Vi använder oftast tempelhår, det är hår som kommer från Indien. Håret går igenom en rad processer innan vi använder det. Indiskt hår är faktiskt det som påminner mest om vårt nordiska hår, säger Mathilda Haatainen. 

– Skorv är ganska vanligt, det har var och varannan person, lite till och från. Det beror ju på om du använder bra eller dåligt schampoo. Köper du ett schampoo med enbart kemikalier kan du ju lätt få skorv. 

– Jag var med en gång om att ta emot en kund med löss. Det var på skolan. Jag skulle göra slingor och lade endast slingor ovanpå och kom inte i kontakt med håret i nacken och runt öronen, det är oftast där lössen sitter. När jag skulle skölja ut färgen började det krylla av löss i pannan på henne. Jag fick säga till henne och sedan sanera alltihop. 

– Löss smittar ju inte så enkelt, du måste gnugga huvudet mot någon annans huvud, säger Mathilda Hattainen, frisör i Borås.