Koppleridom överklagas till hovrätten

Den 37-årige västeråsare som i april dömdes till tio års fängelse för bland annat grovt koppleri har nu överklagat domen till Svea Hovrätt - trots tidigare besked att han inte skulle göra det.
Västeråsaren dömdes mot sitt nekande, och yrkar nu på att frikännas helt.

Det var 7 april i år som domen föll i den uppmärksammade kopplerirättegången.

Västeråsaren stod åtalad för att bland annat ha tvingat en kvinna att sälja sex till över 100 män.

Mannen dömdes av Västmanlands tingsrätt till tio års fängelse för grovt koppleri, grov kvinnofridskränkning, grov våldtäkt, grovt sexuellt tvång och grovt sexuellt utnyttjande.

37-åringen och hans advokat Brage Åhman har sedan domen meddelades sagt att de inte skulle överklaga. Men i sista stund, i torsdags i förra veckan, sista dagen då ett överklagande kunde lämnas in till tingsrätten, överklagade 37-åringen trots allt - men då med hjälp av en annan advokat.

37-åringen har nämligen i samband med överklagandet begärt att få byta försvarare. I sin begäran skriver 37-åringen att orsaken är bristande förtroende och stora samarbetssvårigheter med den tidigare advokaten, Brage Åhman.

Åhman säger å sin sida att beskedet om advokatbytet kom som en blixt från klar himmel. Han säger att det visserligen är vanligt vid så långa fängelsestraff, att den dömde vill byta försvarare, men tycker att det är tråkigt att han inte fått någon information.

Beslutet att överklaga kom också som en överraskning för Brage Åhman som säger att han och hans klient hade varit överens om att inte överklaga domen.

Den här vändningen leder nu till att också kammaråklagare Tore Videtjärn kommer att överklaga tingsrättsdomen. Han hade inte planerat att överklaga, men säger idag att han kommer att göra det på onsdag.

Han kommer då att yrka på en del skärpta brottsrubriceringar och ett längre fängelsestraff.

Men trots att Videtjärn nu också överklagar, är det 37-åringen som ensam förfogar över målet. Det betyder att han har möjlighet att dra tillbaka sin överklagan när som helst under eller efter rättegången i hovrätten. Bara han gör det innan dom meddelas. På så sätt har han en möjlighet att slippa ett hårdare straff om det verkar luta mot det under rättegången.

Om han skulle drag tillbaka sitt överklagande står straffet på tio års fängelse fast.