Kometen kan ge ledtråd om atmosfärer

2:14 min

Rymdsonden Rosetta fick ju mycket uppmärksamhet förra året när den kom fram till kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Och nu kommer den första större omgången med resultat från sonden som cirklar runt kometen.

I slutet av förra året handlade mycket av uppmärksamheten om att rymdsonden Rosetta lyckades skicka ner den lilla landaren Philae till kometens yta. Men nu kommer alltså resultat från mätningar som har gjorts med instrument på själva rymdsonden som cirklar runt kometen.

Det är sju artiklar som presenteras i tidskriften Science. En av dem har rymdfysikern Hans Nilsson i Kiruna varit med och skrivit, och den handlar om hur solvinden påverkar kometen. Solvinden består av partiklar som strömmar ut från solen, och resultaten är förvånande enligt Hans Nilsson.

Det verkar nämligen som att solvinden inte är så effektiv som man skulle kunna tro för att få gaserna runt kometen att försvinna.

Han säger att det här kanske inte spelar så stor roll på en liten kometkärna där gravitationen är så liten att gasen förmodligen hade strömmat ut i världsrymden i alla fall. Men det är samma fysikaliska processer som spelar in när planeter bildas, och det gör det intressant att ta reda på mer om hur de här processerna fungerar menar han.

– Det handlar bland annat om hur solvinden påverkar bildandet av planeter och atmosfärer. Det finns till exempel en teori om att solvinden förde bort Mars atmosfär och hav. Och det skulle i så fall hänga samman med att Mars har betydligt mindre gravitation än jorden och Venus som ju har kvar sina atmosfärer, och jorden har ju kvar sina hav också, säger Hans Nilsson.