Migrationsverket lägger ner - 270 berörs

Eftersom det kommer färre asylsökande till Sverige vill Migrationsverket nu lägga ner verksamhet på nio orter. Totalt berörs 270 anställda som nu kan komma att varslas om uppsägning eller omplaceras. Förändringarna ska vara genomförda redan den första juli i år.

– Vi följer månad för månad de förändringar som blir i asylströmmarna och det vi ser är att allt hittills under överskådlig tid pekar på att asylinströmningen minskar, säger Anna Wessel som är chef för asylenheten.

Antalet asylsöknade har minskat de senaste tre åren och beräknas i år bli 19 000 personer vilket kan jämföras med de 31 000 som kom för två år sen. Det innebär att Migrationsverket nu måste minska budgeten och därmed kostymen.

Två förvarsenheter försvinner
I det förslag som presenterades på måndagen försvinner därför verksamhet i Norrköping, Malmö, Märsta, Karlstad, Örebro, Sundsvall, Jönköping, Karlskrona och Västerås.

Det mesta handlar om kontor, men två så kallade förvarsenheter i Märsta och Malmö med totalt 60 platser där asylsökande hålls inlåsta i väntan på avvisning eller beslut ska också bort.

”Marginella förändringar”
Bland annat ska en ny nationell personalstyrka startas som tillfälligt ska kunna förtsärka platser med akuta behov och även jobba med att korta de långa väntetiderna för närstående som vill ha uppehållstillstånd.

Anna Wessel tror inte att färre anställda ska gå ut över de asylsökande.

– För de asylsökande innebär det här enbart marginella förändringar. Man kanske söker asyl på andra orter än man hade gjort tidigare, men hanteringen blir densamma.

Kommer ni att kunna hålla handläggningstiderna med minskad personal?

– Med den sjunkande inströmningen är vår bedömning att vi ska klara regeringens uppdrag att inget ärende ska vara äldre än sex månader. Vi är på god väg, säger Anna Wessel.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Pelle Zettersten, SR Östergötland
pelle.zettersten@sr.se