Tusentals judar vill lämna Paris

2:29 min

I Paris-området har så många som 3 000 judar anmält intresse för att flytta till Israel efter terrorattentatet mot en judisk affär i Paris. Det uppger den organisation som hjälper till med flytt för Ekot. Fyra personer blev mördade under gisslandramat mot en judisk butik för två veckor sen i dag.

– Jag ger mig av, jag lämnar Frankrike för Israel så fort som möjligt. Men det är synd för Frankrike eftersom jag är en väldigt bra läkare, säger Shalom Ghozlan.

Han förlorade en vän i attentatet och står med sänkt huvud vid butiken med judiska livsmedel där en av terroristerna slog till. Redan före dådet var judiska organisationer och franska regeringen oroliga över ökningen av attacker mot judar.

Organisationen L'Agence Juive pour Israel i Paris uppger för Ekot att 3 000 judar i Parisområdet hört av sig efter attentatet. De har anmält sig till ett första möte för hjälp med flytt till Israel.

Det är tio gånger fler än under samma period förra året, enligt organisationen. Om alla verkligen genomför en flytt är inte säkert. Men flera jag träffar har bestämt sig för att flytta så fort som möjligt.

De har bildat Facebookgrupper. En orolig mamma har hela tiden sms-kontakt med sin son i ett judiskt område här.

– När flyttar vi? frågar sonen flera gånger.

Frankrike har den tredje största gruppen av judar i världen efter Israel och USA, ungefär en halv miljon. Shalom Ghozlan säger att han har fru och barn och att han vill skydda dem.

– Jag vet inte om det är ett bra val att flytta, men Israel är det enda landet i världen där vi är trygga, säger han.

Som Ekot tidigare berättat flyttade 7 000 judar från Frankrike till Israel förra året - en fördubbling jämfört med året innan. Siffran väntas bli ännu högre i år.

I Pariskvarteret Le Marais med många judar vaktar poliser med automatvapen en Kosher-pizzeria. Också paret Israel och Deborah Ifrah överväger att lämna Paris.

– USA eller Israel, vi har inte bestämt än. Vi har tänkt på det i två år och nu ännu mer, säger de.

Igår kväll tog FN upp problemet med ökade attacker mot judar i flera länder. Det är också en fråga i EU.