Belgisk filmfestival ställs in efter terrorhot

1:54 min

Filmfestivalen Ramdam i belgiska Tourni har ställts in efter terrorhot. Den svenske filmaren Andreas Rocksén är på plats med dokumentären "Diktaturens fångar" som enligt uppgifter ska ha bidragit till hotbilden, men Rocksén säger till Kulturnytt att han tror att det är ett misstag att hans film förknippas med hoten.

Filmfestivalen Ramdam har ett brett program och invigdes igår med nya zeeländska filmen The Dark Horse, men beskriver sig också som en filmfestival som vågar utmana. På väg till festivalen igår fick svenske filmaren Andreas Rocksén besked om att inte åka till biografen eftersom polisen stängt av området.

Andreas Rocksén medverkar alltså på den belgiska filmfestivalen med dokumentärfilmen "Diktaturens fångar", som han gjort  tillsammans med Abdulai Hussein. Den handlar om Johan Perssons och Martin Schibbys reportageresa i Ogaden i Etiopien och bygger på det material som smugglades ut av Abdulai Hussein.

"Diktaturens fångar" har tidigare visats på SVT och har tillsammans med den franska filmen "Timbuktu" pekats ut av polisen i samband med hoten, men Andreas Rocksén säger till Kulturnytt att han tror att det är ett misstag att hans film förknippas med hoten.

- Det här är en festival som ska vara störande och där man hoppas att filmerna som visas ska leda till debatt, men inget i programmet handlar om islamism eller den typen av djupa motsättningar som brukar vara föremål för terrorhot, säger Andreas Rocksén.

Han fortsätter:

– Polisen nämnde min film som en del av hotbilden, men jag tror inte att det handlar om min film egentligen. De som kan vara upprörda över min film är regimen i Etiopien och att en regim skulle ägna sig åt terrorhot är inte sannolikt.

Hur känns det här för dig?

-- Det känns jättetråkigt att tre visningar av filmen ställs in. Men jag är betydligt mer bekymrad över att man tvingas stänga ner en hel filmfestival på det här sättet. Det handlar om viktiga berättelser om vad det innebär att vara människa, som nu inte kommer att nå publiken. Att man tvingas stänga festivalen är en stor förlust för yttrandefriheten och demokratin.

Filmen Timbuktu visas också på Göteborg filmfestival under helgen. Men enligt festivalens konstnärliga ledare, Jonas Holmberg, blir det inga extra säkerhetsåtgärder efter det som hänt i Belgien.

– Man har redan innan festivalen haft en dialog med polisen kring filmer som det skulle finnas någon risk kring men inte hittat några sådana, säger Jonas Holmberg till Kulturnytt.

Viveca Bladh
viveca.bladh@sverigesradio.se