GULLBERG

Protester mot nytt asylboende i Mark

1:45 min

Med politikern Henry Sandahl (MBP) i spetsen protesterar boende i Gullberg mot ett planerat asylboende. I ett brev till Migrationsverket varnar man för kulturkrockar och rädsla.

Planerna på ett nytt asylboende i byn Gullberg utanför Kinna har väckt ont blod bland vissa av invånarna.

Ett 60-tal flyktingar ska bo i den nedlagda gamla skolan, men det har fått politikern Henry Sandahl i Markbygdspartiet att agera. Nu har han och ett 70 boende kring skolan skickat ett protestbrev till Migrationsverket.

Den nya ägaren av skolan har ingen som helst aning om vad byn Gullberg står för, utan är endast ute efter att tjäna pengar.

Där ifrågasätter man det vettiga i att placera ett asylboende för 60 personer i en by där det kring skolan bor ett 80-tal personer. Enligt Sandahl skulle det motsvara 6 000 personer i Kinna centrum, eller 80 000 personer i centrala Borås.

De som protesterar menar att placeringen är dålig ur flyktingsynpunkt då närmaste affär ligger fyra kilometer bort. De menar också att asylboendet skulle kunna leda till stora kulturkrockar och en rädsla för att gå ut under kvällar.

– Det säger ju sunda förnuftet. Människor som har helt andra kulturer och helt andra värderingar, ja, helt annat liv, säger Henry Sandahl.

Vad är det för konsekvenser du tänker att det skulle kunna få?

– Jag vet inte, det är ju att det inte är alls samma kulturer. Det vet ju du lika väl som jag. Både när det gäller intag utav kost och mat och allt det här va. Så det kan jag inte gå in på, jag har inga riktiga aspekter på det. Men det är klart att kulturkrockar blir det ju.

Så mat skulle vara ett problem tänker du?

– Ja, det vet man inte. Man vet ju inte hur det funkar egentligen va.

I protestbrevet står det bland annat att flyktingboendet skulle leda till en otrygghet för människor som "är ute och går, motionerar och som rastar sina hundar i mörkret".

– Allt som är avvikande har ju en skrämselfaktor, det går inte att komma ifrån. Mina barn och barnbarn kan ju vara rädda för tomten. Men de vet ju att tomten inte finns, men lika förbannat är de rädda för tomten.

– Det är klart att det blir en oro när du får in 60 stycken i en population runt den här skolan som inte är mer än 50 personer. Men man kan inte dra alla över en kam, det kanske inte finns en enda kriminell människa i de här gängen. Det vågar inte jag svara på.

– Men är det inte så att du bidrar till den här rädslan, som du tidigare sa kanske är obefogad?

– Nej, den kan vara helt obefogad. Men det måste ju finnas en rädsla.

Var tycker du att de här människorna ska hamna någonstans då?

– Nej, jag vet inte var de ska hamna någonstans, men där ska de inte vara.