Snart får Sverige samordnare för rumänska tiggare

2:28 min

Nästa vecka kommer det konkreta förslaget på hur en samordnare ska jobba med att hjälpa kommunerna i arbetet med tiggarna på svenska gator. Beskedet kom under en pressträff i Rosenbad i dag.

Rumäniens socialminister Rovana Plumb är på plats i Rosenbad för att försöka återuppta de havererade samtalen om romernas situation i Sverige. Nu ska det bli omtag i diskussionerna, meddelades vid en presskonferens vid lunchtid i dag.

Dels har det handlat specifikt om sammarbeten kring hur det går att hjälpa de rumänska medborgare som ber om pengar på svenska gator, dels om hur Rumänien kan lära sig mer av det svenska socialförsäkringssystemet i allmänhet.

Samtalen under fredagen har förts mellan Rovana Plumb, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Den förra alliansledda regeringen inledde samtal med Rumänien under sin tid vid makten, men utan några konkreta resultat. Den rumänska socialministerns besök i Sverige är att betrakta som en nystart för att få igång samtalen igen.

– Exempelvis har Rumänien här visat intresse för utbildningsväsendet i Sverige, och hur barn kan ges stöd, säger Ekots reporter Anders Wennersten som bevakade pressträffen vid lunchtid.

Mycket av samtalen under dagen har handlat om just barnens situation. Det handlade även om det konkreta förslag som finns på att Sverige ska tillsätta en samordnare för att hjälpa kommunerna i arbetet med tiggarna på svenska gator.

Ett beslut om hur detta ska utformas, och hur samordnarens arbete ska se ut, väntas presenteras nästa vecka.