Elofsson redo ta små steg mot OS

Nu är Per Elofsson på väg mot Turin. Han har harmoni, längtan och optimism. Men inte tillräckliga krafter. Ännu...

Per Elofsson har sedan länge skrivit in sig i svensk skidhistoria. Han har tre individuella VM-guld, det senaste så sent som 2003. Men därefter kom chocken. Kollapsen. Utbrändheten.

Nu är han tillbaka, psykiskt helt och hållet, men fysiskt bara till viss del. Träningsmässigt kommer han att ligga på 10 tim/vecka nu under maj månad, vilket bara är hälften vid en jämförelse med landslagskamrater som Mathias Fredriksson eller Jörgen Brink.

- Vi får se hur kroppen svarar på träningen i sommar. Men förhoppningsvis ska jag vara framemot hösten vara uppe på samma nivåer som förr, säger Elofsson när Radiosporten träffar honom under landslagets upptakt i Kolmården.

- Det senaste halvåret har det gått framåt rejält. Jag gör täta avstämningar med specialister inom idrottsmedicin i Umeå. Mentalt är jag väldigt motiverad och vill tillbaka till resorna och lägren och tävlingarna, säger Elofsson.

I privatlivet blev Per Elofsson för två månader sedan pappa för första gången.

- Men lille Elias stör mig inte alls på nätterna. Vi har löst det på ett bra sätt, säger Elofsson, som är sambo en tjej han var klasskamrat med i skolan från årskurs 1 till 9.

Om bara tre veckor sker det första riktiga lägret för  skidlandslaget och det genomförs på snö i Stekenjåkk i Västerbottens fjälltrakter.

Då rör det på sig rejält för den nye förbundskaptenen Inge Bråten. Den nygamle stjärnan Per Elofsson är inte med just där och ansluter istället till truppen vid ett senare tillfälle.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se