Bråk efter esters arbete i skogen

I orkanen Gudruns spår har det blåst upp till storm bland dom som jobbar med att röja upp i skogarna.

För någon vecka sedan berättade Nyheterna om tre skogsarbetare från Estland. De ansåg sej lurade på lönen för jobbet utanför Värnamo och ilskan ledde till våldsamheter och polisingripande.

I dag går skogsbolaget till motattack och hävdar att esterna inte klarade jobbet:

När Nyheterna träffade de tre rysktalande estländarna var de mycket besvikna och arga och påstod att de jobbat flera veckor i en skog öster om Värnamo, men inte fått lön från det finska entreprenadföretag som tagit hit dem.

Sedan hade de helt utblottade kastats ut från den bostad som de delat med ett tiotal finska skogsarbetare. Sedan facket kopplats in visade det sej att det istället var ett estniskt bemanningsföretag som anlitat trion och som skulle betala deras lön.

Enligt Paavo Partanen, som är arbetsledare hos den finska entreprenören, så hade pengarna satts in på deras konto, men inte hunnit fram.

Han säger idag att det helt enkelt var farligt att ha esterna i skogen. Enligt Partanen var de nämligen byggnadsarbetare utan erfarenhet av skogsarbete och körde sönder motorsågarna.

Efter en vecka uppmanade han dem att åka hem. Men det ville de inte. Istället blev det bråk som värnamopolisen fick avstyra. I dag är det ingen som vet om de tre esterna finns kvar i trakten eller om de har åkt hem. Socialförvaltningen i Värnamo lovade att betala biljetterna.